ECB poskytne levné tříleté úvěry v objemu 530 miliard eur

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Komerční banky z eurozóny a další finanční společnosti požádaly Evropskou centrální banku (ECB) o levné tříleté úvěry v objemu 529,5 miliardy eur (asi 13,2 bilionu Kč). ECB finanční injekci poskytne v rámci druhého kola svého mimořádného programu LTRO (Long-Term Refinancing Operation). Objem poskytnutých úvěrů bude nepatrně vyšší, než se předpokládalo.

 

Proti prvnímu kolu, které se konalo před Vánocemi, se ale dramaticky zvýšil počet žadatelů o levné peníze. Požadavek vyjádřilo 800 institucí, zatímco v prvním kolem jich bylo 523. V rámci prvního kola přitom dala ECB komerčním bankám úvěry za 489 miliard eur.

Smyslem aukce levných tříletých úvěrů ECB je zmírnit dopady dluhové krize. Ty jsou zřejmě vážnější, než se předpokládalo. Po prvním kole LTRO prezident ECB Mario Draghi přiznal, že se právě podařilo zabránit "velké, opravdu velké úvěrové krizi". Část ekonomů je přesvědčena, že dnešní aukce levných úvěrů byla vzhledem ke své kontroverzi asi poslední.

Kurz eura se po zprávě rozkolísal, podle očekávání nejprve zpevnil, ale vzápětí všechny zisky odevzdal. Později se ustálil kolem 1,3450 USD. Mírně vzrostla cena zlata, která vystoupila těsně k 1787 dolarů (asi 33.076 Kč) za troyskou unci (oz; 31,1 gramu).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK