Družstevním prodejnám COOP loni nepatrně klesl obrat na 26 mld Kč

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. února (ČTK) - Spotřebním družstvům skupiny COOP, do které patří zhruba 3000 družstevních prodejen zejména v menších městech a na venkově, loni klesl maloobchodní obrat meziročně o zhruba jedno procento na téměř 26 miliard korun. Na potravinářských veletrzích Salima to ČTK řekl předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeněk Juračka.

"Pohybujeme se kolem nuly, což také není růžové. Když to ale vezmu ve srovnání s obchodními řetězci, které výsledky tají, tak si myslím, že jsme oproti nim velmi úspěšní," uvedl Juračka.

Podle něj jsou prodejny pod značkou COOP silné zejména na jižní Moravě a v jižních, východních a středních Čechách. Naopak za konkurencí zaostávají na severu země a ve velkých městech, jako je Praha, Brno a Olomouc. "Je to tím, že družstva ve velkých městech šla v minulosti do konkurzu a krachovala," uvedl Juračka.

Podle Juračky jsou pod značkou COOP nejúspěšnější malé a střední prodejny. "Zákazník se začal vracet ke střední a speciálkám," uvedl Juračka.

Další vývoj na trhu pro letošní rok nechtěl odhadovat. Uvedl pouze, že očekává spíše stagnaci a růst tržeb ve službách, které prodejny COOP spustily. Na veletrhu COOP prezentuje zejména placení složenek pro zákazníky a vklady na bankovní účty.

Podle Juračky zájem o terminály prodejny mají a pořizují si nová zařízení. "Služby porostou o dalších deset procent. Děláme je dva roky a stále se rozvíjí. Rozhodně rostou rychleji než maloobchodní obrat, který stagnuje," uvedl Juračka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK