Indická ekonomika rostla nejpomaleji za téměř tři roky

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dillí 29. února (ČTK) - Indická ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí stoupla o 6,1 procenta, tedy nejpomalejším tempem za téměř tři roky. Oznámil to dnes tamní statistický úřad. Analytici podle agentury Reuters očekávali mírnější zpomalení růstu na 6,4 procenta z 6,9 procenta ve třetím čtvrtletí.

Údaje zesilují tlak na indickou centrální banku, aby navzdory přetrvávajícím inflačním rizikům podpořila domácí ekonomiku snížením úrokových sazeb. Kromě vysokých úroků brzdí hospodářský růst rovněž stoupající výrobní náklady, stagnující investice či korupční skandály, napsala agentura AP.

"Pozornost se nyní přesune od inflace k hospodářskému růstu. Vzhledem k tomu, že cena ropy zůstává nad 120 dolary za barel, však nelze inflační rizika pouštět ze zřetele," uvedl jeden z analytiků společnosti Standard Chartered.

Sousední Čína již minulý měsíc oznámila, že její hospodářský růst ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 8,9 procenta z 9,1 procenta v předchozích třech měsících. Byl tak nejslabší za dva a půl roku. Podle agentury Reuters se předpokládá, že růst asijských ekonomik bude kvůli drahé ropě zpomalovat také v letošním prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK