Návrh MF na změny v úřadech počítá se zrušením 2400 míst

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Návrh ministra financí na sloučení nebo zrušení některých státních úřadů a začlenění státních fondů pod ministerstva by vedl ke zrušení více než 2400 míst ve státní správě. Vyplývá to z informací ministerstva. Finanční úspora by se podle propočtů MF měla pohybovat kolem 2,4 miliardy korun.

Celkově MF navrhuje změnu u 23 úřadů, z toho 12 by mělo zaniknout. Návrhy počítají například se začleněním České obchodní inspekce pod Generální ředitelství cel a Státní energetické inspekce pod Energetický regulační úřad. Předpokládá dále snižování a slučování zastupitelských úřadů.

Slučování úřadů je součástí rozsáhlých úsporných opatření, které počítají mimo jiné se zvýšením daně z přidané hodnoty, omezením růstu důchodů nebo zvýšením daní bohatým a omezením výdajových paušálů.

Navrhovaná opatření souvisí s tím, že v roce 2013 bude podle MF kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit proti současným návrhům 42,4 miliardy Kč. V roce 2014 to bude již 84,4 miliardy korun. Pro rok 2013 počítá MF se schodkem rozpočtu 100 miliard korun a v roce 2014 s deficitem 70 miliard korun.

Pro letošní rok se ekonomičtí minstři v pondělí shodli na zmrazení výdajů za 23,6 miliardy korun tak, aby byl dodržen plánovaných schodek 105 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK