Tržní hodnota Applu stoupla na více než 500 miliard USD

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. února (ČTK) - Tržní hodnota americké firmy Apple dnes po zahájení obchodování na akciovém trhu v USA překonala 500 miliard USD (9,2 bilionu Kč). Na tuto výši se zatím podařilo dostat jen několika málo společnostem a žádná z nich se na ní neudržela příliš dlouho. Uvedla to dnes agentura AP.

Apple byl již doposud nejhodnotnější firmou na světě a odstup mezi ním a druhou firmou v pořadí, kterou je ropná Exxon Mobil, se v posledních měsících zvyšoval díky naději, že by firma mohla začít vyplácet dividendu.

V úterý Apple se sídlem v kalifornském městě Cupertino poslal novinářům pozvánky na akci v San Francisku, která se uskuteční příští středu. Spekuluje se, že by firma pomohla představit nový model iPadu.

Tržní kapitalizace firmy Exxon Mobil je nyní 411 miliard USD. Firmě se podařilo překonat hodnotu 500 miliard USD na krátkou dobu dvakrát koncem roku 2007. Z dalších firem Microsoft překonal hranici 500 miliard USD krátce koncem roku 1999 a potom znovu na počátku roku 2000. Jednou se mu dokonce podařilo překonat na jeden den hranici 600 miliard USD, nyní je ale tržní kapitalizace firmy 267 miliard USD.

Na více než 500 miliard USD stoupla na počátku roku 2000 také hodnota firem Cisco Systems, Intel a General Electric. V současnosti je hodnota firem Cisco a Intel více než 100 miliard USD a GE 200 miliard USD.

Ve srovnání se ziskem však není tržní hodnota Applu příliš vysoká. Ve srovnání s loňským rokem je vyšší 15krát. V případě Googlu je tržní hodnota firmy vyšší než zisk 21krát. Pouze několika firmám se však daří zvyšovat zisk tak, jako Applu, jehož zisk v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 118 procent.

V prvním minutách po zahájení obchodování v New Yorku akcie Applu stouply o 1,7 procenta na 544,39 dolaru. Tržní kapitalizace firmy tak vystoupila na téměř 508 miliard USD.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK