Reformy penzí se zúčastní všechny fondy, zájem mají i další

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Všech devět tuzemských penzijních fondů se hodlá zúčastnit důchodové reformy. V řádném termínu proto podaly České národní bance žádost o povolení k činnosti penzijní společnosti a k provozování penzijního připojištění prostřednictvím transformovaného fondu. Vyplývá to z ankety mezi penzijními fondy. Zájem o poskytování penzijního spoření vyjádřily podle zjištění ČTK i další společnosti, například Conseq či Raiffeisenbank, naopak skupina J&T váhá.

 

"Penzijní fond nám v ČR chybí, a proto pracujeme na založení vlastní penzijní společnosti. Zatím jsme ale teprve na začátku celého administrativního procesu," řekl ČTK mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Založit penzijní společnost chce také investiční společnost Conseq, která o licenci zažádá do dvou měsíců. "Situaci stále monitorujeme a vyhodnocujeme, nedospěli jsme ještě k finálnímu rozhodnutí, uvedl mluvčí skupiny J&T Petr Málek.

 

Penzijní společnosti budou spravovat peníze klientů v rámci takzvaného druhého pilíře důchodové reformy. Transformované fondy budou součástí doplňkového penzijního spoření, které vznikne ze současných penzijních fondů.

 

Hlavním důvodem změny fungování penzijních fondů je požadavek na striktní účetní oddělení majetku účastníků penzijního připojištění od majetku akcionářů penzijních fondů. "Všechny nynější vklady klientů budou plně převedeny do nového transformovaného fondu, zatímco majetek akcionářů bude evidován penzijní společností. O všech krocích spojených s transformací budou klienti informováni dopisy, které začneme rozesílat v následujících týdnech," řekl ČTK předseda představenstva PF Generali Jiří Střelický.

 

Do transformovaných fondů budou automaticky převedeni všichni současní klienti penzijních fondů, ale praktický dopad na jejich spoření bude jen formální. "S trochou nadsázky se dá říci, že vedle změny loga na webových stránkách a na dopisech by stávající klienti neměli pocítit žádnou změnu," uvedl generální ředitel PF České pojišťovny Tomáš Matoušek. Pro klienty se prý prakticky nic nemění, naspořené peníze budou převedeny v plné výši, nemění se způsob placení příspěvků, ani pravidla pro připisování výnosů

 

Klienti současných penzijních fondů mohli do 28. února rovněž ještě změnit fond tak, aby jim zůstaly zachovány současné podmínky. Nově uzavřené smlouvy do současného systému penzijního připojištění bude možno uzavřít do 30. listopadu 2012. Poté noví klienti budou vstupovat již do takzvaného dobrovolného penzijního spoření, tedy do transformovaných fondů.

 

Jedinou možností, jak změnit fond po 28. únoru 2011, je přerušení penzijního připojištění, laicky označované jako 'zmrazení', což znamená přerušení připojištění u jednoho fondu a jeho založení u nového, upozornil analytik Broker Consulting Jan Lener. Nicméně tímto způsobem není možné převést peníze z původního fondu do nově založeného. Zmrazení připojištění spočívá v tom, že do něj už dále neinvestuje a k již naspořeným penězům se dostane až po dosažení penze. Státní příspěvky účastník inkasuje do nově sjednaného fondu.

 

Současný systém penzijních fondů bude od ledna příštího roku platit jen pro nynější účastníky. Nové fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabídnou i odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

 

Koncem roku 2011 měly všechny penzijní fondy celkem 4,6 milionu klientů. Do systému dobrovolného penzijního připojištění je tak nyní zapojeno více než 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

 

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK