Peugeot Citroën se prý dohodl na alianci s General Motors

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 29. února (ČTK) - Francouzský výrobce automobilů PSA Peugeot Citroën se dohodl na vytvoření aliance s americkým konkurentem General Motors. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené s jednáním. Dodaly, že GM získá v PSA sedmiprocentní podíl.

Dohoda bude podle zdrojů oficiálně ohlášena po skončení dnešního obchodování na evropských akciových trzích. Automobilky hodlají údajně spolupracovat například při výzkumu a vývoji.

Informace o rozhovorech PSA a GM o alianci se v médiích objevily již minulý týden. GM by alianci mohla využít ke snížení provozních nákladů ztrátové evropské divize Opel. PSA by díky ní mohla získat přístup na nové trhy v době, kdy je poptávka po automobilech v Evropě pod tlakem v důsledku dluhové krize.

Společnost General Motors je největším výrobcem automobilů ve Spojených státech. Firma loni navíc získala zpět vedoucí pozici na světovém automobilovém trhu, o kterou ji v roce 2008 připravil japonský konkurent Toyota. GM v roce 2009 prošla bankrotovým režimem. Přežití a reorganizaci aktivit podniku tehdy umožnila rozsáhlá státní pomoc. Firma se poté vrátila k zisku a s jejími akciemi se začalo znovu obchodovat na burze.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem automobilů v Evropě. Společnost koncem října oznámila, že hodlá v rámci plánu na snížení nákladů zrušit zhruba 6000 pracovních míst. Firma působí i v České republice, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota. TPCA omezí od května výrobu pouze na čtyři dny v týdnu

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK