Senát umožnil přijetí zákona o dluhopisech na krytí schodku

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Senát dnes umožnil přijetí návrhu zákona o vydání státních dluhopisů na krytí letošního schodku státního rozpočtu. Senátoři se v souladu se svým jednacím řádem rozhodli, že se návrhem nebudou zabývat. Zákon tak nyní dostane k podpisu prezident republiky. Stát chce vydat dluhopisy v objemu 101,3 miliardy korun se splatností až 55 let.

Na letošní rok byl schválen rozpočet se schodkem 105 miliard korun, z toho 101,3 miliardy korun mají pokrýt právě státní dluhopisy. O tuto částku se pak zvýší státní dluh, který by tak ke konci roku měl vzrůst až na 1,602 bilionu korun. Další část peněz na krytí schodku chce stát získat například zvýšením dlouhodobých úvěrů od Evropské investiční banky.

Splatnost státních dluhopisů může být až 55 let. Vláda však předpokládá, že bude vydávat dluhopisy se splatností tři až 15 let, aby se jejich průměrná splatnost pohybovala do 7,5 roku. Celková průměrná splatnost státního dluhu by se ke konci letošního roku měla pohybovat od 5,25 do 6,25 roku.

Ekonomičtí ministři české vlády se v pondělí shodli, že letos kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky zmrazí v rozpočtu výdaje za zhruba 23 miliard korun. Podle premiéra Petra Nečase se tak podaří udržet schodek rozpočtu i veřejných financí na 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK