Akcie v USA smazaly předchozí zisky, v poledne ztrácely 0,3 pct

29.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. února (ČTK) - Americké akcie v poledne klesly. Investoři vybírali zisky poté, co se indexy v reakci na silné statistické údaje dostaly na nová maxima a index Nasdaq překonal poprvé od konce roku 2000 hranici 3000 bodů. Ke ztrátám přispěl i projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho v Kongresu.

Kolem poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones oslabil o 0,3 procenta na 12.968 bodů. Širší index Standard & Poor's 50 klesl o 0,3 procenta na 1368 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se snížil rovněž o 0,3 procenta na 2979 bodů.

I přes pokles jsou trhy na nejlepší cestě vykázat nejvyšší únorový růst za 14 let. Index S&P 500 od počátku měsíce stoupl o 4,2 procenta a Dow Jones o 2,6 procenta. To je zatím nejvyšší růst od roku 1998.

Ztrácely hlavně energetické společnosti v reakci na zprávu o zásobách ropy v USA a snížení ceny americké ropy. Index S&P energetického sektoru ztratil jedno procento.

Bernanke dnes potvrdil, že Fed plánuje ponechat úrokové sazby na rekordním minimu do konce roku 2014. Ocenil pokles míry nezaměstnanosti, upozornil však, že v letošním roce pokles míry nezaměstnanosti zpomalí, protože ekonomika není dostatečně silná. Nechal rovněž otevřené dveře možnosti, že by Fed znovu nakupoval dluhopisy.

Na začátku obchodování akcie rostly v reakci na nejnovější údaje o vývoji hrubého domácího produktu v USA za čtvrté čtvrtletí. Americká ekonomika ve čtvrtletí stoupla o tři procenta, tedy nejprudším tempem od poloviny roku 2010 a rychleji, než se původně čekalo, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK