Demokratům v Kongresu se nelíbí cena benzínu a tak vytáhli proti spekulantům

06.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Vypadá to, že i letos si řidiči budou muset zvykat na vysoké ceny benzínu. Zatímco loni v centru pozornosti stála jako hlavní důvod drahé ropy válka v Libyi, letos je to zejména napětí kolem Íránu. Tak trochu stranou pozornosti opět stojí výrazný nárůst spekulativní poptávky, který znovu dosahuje úrovní pozorovaných na jaře loňského roku.

Tradiční pohled velí, že cena ropy je určována fyzickou nabídkou a poptávkou a popírá negativní vliv spekulantů a naopak zdůrazňuje například jejich pozitivní roli v dodávání likvidity a nových informací na trh. Po nástupu Garyho Genslera, který dříve sám pracoval pro “premiantní spekulanty” u Goldman Sachs, do čela amerického úřadu CFTC, se však přístup tohoto regulátora (CFTC) k věci změnil. Teorie o neutrálním vlivu finanční poptávky začali napadat nejen úředníci z CFTC, ale i nezávislí ekonomové z privátní i akademické sféry. Něco o tom, jak trh funguje, napověděla i loňská reakce na vypuknutí nepokojů v Libyi. Zpráva o struktuře trhu tehdy odhalila výrazný nárůst sázek spekulantů na růst cen ropy.

Podobný příběh se odehrává i letos - zdrojem napětí je tentokrát Írán. Sankce vůči zemi (spolu s výpadky produkce v Jižním Súdánu, Sýrii a Jemenu) vytvářejí živnou půdu pro spekulace, ačkoliv faktem je, že bilance nabídky a poptávky podle zpráv IEA, EIA a OPECu v zásadě nevypadá tak špatně. Na pozadí přílivu levné likvidity od hlavních světových centrálních bank a záporných reálných úrokových sazeb však vypadají investice do komodit lákavě. Poměr dlouhých a krátkých spekulativních pozic ve futures na americkou ropu WTI jen v letošním roce vyskočil o dvě třetiny.

Drahý benzín (asi 3,80 USD/galon, tj. 19 Kč/litr) je atraktivní téma zejména v USA, kde se letos konají prezidentské volby. USA jsou stále jasně největším spotřebitelem benzínu na světě (cca 10 procent světové spotřeby ropy “projezdí” američtí řidiči) a demokratičtí členové Kongresu proto sepsali výzvu Genslerovi a spol., aby zakročil a uvedl v účinnost limity na spekulativní pozice, které mají zhruba roční zpoždění. Nicméně, neshody ohledně “pravé role” spekulantů a žaloby obchodníků z Wall Street znamenají, že příběh zdaleka není u konce.


Petr Báča, analytik ČSOB

Autor článku

Petr Báča


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz