ECB už víc pomáhat nebude

08.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Dnes v hlavních rolích nekončící euro-detektivky vystoupí ECB se svým pravidelným zasedáním a Athény, které večer oznámí, kolik soukromých investorů jim “dobrovolně” odpustí dluh.

Po dvojici tříletých repo-operací (LTRO) bude šéf ECB Mario Draghi pravděpodobně hýřit spokojeností. ECB bankám na tři roky půjčila přes jeden bilión eur a to začíná být na trzích rychle cítit. Bankám se obnovil přístup k penězům z trhu, sazby na mezi-bankovním trhu vytrvale klesají a akcie bank letí vzhůru. Dostatek hotovosti, podle očekávání ECB a navzdory skepsi velké části trhu, nakonec banky přinutil k vyšším nákupům vládních dluhopisů. Španělské a italské banky zaznamenaly v lednu rekordní nárůst nákupů vládních dluhopisů, to zklidnilo napětí na velkých periferiích a umožnilo ECB utlumit přímé intervence na jejich trzích. Na druhé straně navzdory úspěchu LTRO je každému jasné, že ECB pouze záplatuje hlubší problémy ve fungování měnové Unie. Mario Draghi a především vlivné německé křídlo v ECB to budou chtít trhům znovu připomenout, pravděpodobně tím, že zdůrazní dočasnost všech mimořádných operací, vyloučí v dohledné době další akce (nová LTRO, rozvolňování požadavků na kolaterál) a hodí míč na stranu politiků.

ECB může pomoci s nedostatkem likvidity a tlumením napětí na trzích, problémy v rozevírání nůžek mezi konkurenceschopností jihu a severu nebo problémy ne-solventních zemí (Řecko, Portugalsko) ale padají na hlavu politiků. Uvidíme to již dnes večer, kdy Řekové oznámí, jaké procento soukromých věřitelů jim dobrovolně odpustí část dluhu. I když podle posledních zpráv již 60 % investorů dobrovolně kývlo na odepsání dluhu, zajistit požadovanou 95%ní účast se podaří jen velice těžko. Pak budeme krůček od spuštění CDS kontraktů (pojištění proti bankrotu) upsaných na řecký dluh...


Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz