Řekové mají prst na spoušti, ...spustí dnes CDS?

09.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Začíná největší restrukturalizace ve světové historii týkající se 206 mld. euro řeckého dluhu v rukou soukromých investorů. K PSI (dobrovolnému odpuštění řeckého dluhu) se přidalo přes 85 % soukromých věřitelů.

To je dobrá zpráva, protože účast je dost vysoká na to, aby osekání řeckého dluhu vůbec proběhlo. To je podmínka k nastartování druhého záchranného balíku, bez kterého by Řekové již tento měsíc neřízeně padli. Na druhou stranu asi nebude účast dost vysoká na to, aby část investorů nebyla natlačena do dohody nedobrovolně (Collective Action Clause), což pravděpodobně nakonec spustí výplaty z pojištění proti bankrotu Řecka (CDS kontraktů). Pokud dojde ke spuštění CDS kontraktů, mohou investoři zažít ještě horké chvilky. Nejistota se může přenést především na portugalský trh, který je druhým kandidátem v řadě na restrukturalizaci dluhu. I když se budou evropští politici všemožně snažit takový scénář vyloučit, portugalská CDS pravděpodobně vyletí vzhůru. Italský a španělský trh ale spuštění řeckých CDS asi neohrozí - obě země jsou zatím na rozdíl od Řecka a Portugalska solventní a jejich likviditní problémy (se samostatným upisováním dluhu za rozumnou cenu) jim pomohla výrazně zmírnit svými kroky Evropská centrální banka (ECB).

Počáteční nejistota spojená se spuštěním řeckých CDS (další krok do neznáma), tak může časem vyprchat. Řekové přece jenom zažehnají okamžitý neřízený bankrot a portugalská restrukturalizace zatím nečíhá za dveřmi. V nadcházejících měsících tak mohou mít investoři více prostoru k ocenění relativně slušných čísel z reálné ekonomiky, především z USA. Jak dlouho taková radost může trvat je otázkou. Evropské ekonomiky v roce 2012 pod tíhou úsporných opatření porostou velice pomalu a především řecký problém se může již s další hodnotící zprávou Mezinárodního měnového fondu (MMF) vrátit na stůl. Poslední čísla z Řecka ukazují na pokračující propad daňových příjmů (meziročně o 5 %), který se pod vlivem nových opatření jenom prohloubí. I málo ambiciózní plán na snížení deficitu k 120 % HDP tak brzy může stát na vodě. Další maratón jednání kolem Řecka začne pravděpodobně již v létě s novou hodnotící zprávou MMF.


Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz