Německo nabízím státním zaměstnancům zvýšení platů o 3,3 pct

12.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Německá vláda nabízí pracovníkům státní správy zvýšení platů v průměru o 3,3 procenta na příští dva roky. Uvedla to agentura AP. Nabídka výrazně zaostává za požadavkem, který předložila odborová organizace ver.di. Ta pro zhruba dva miliony zaměstnanců státní správy žádá zvýšení platů jen na letošní rok o 6,5 procenta.

 

Vláda odborářům už dříve sdělila, že jejich požadavek považuje za nerealistický, především kvůli zpomalení hospodářského růstu v Německu. Mzdová vyjednávání začala 1. března a vláda až doteď žádný konkrétní návrh nepředložila.

Zaměstnanci veřejného sektoru začali minulý týden v některých německých městech na protest proti neochotě vlády vyhovět odborářům protestovat. Odrazilo se to hlavně ve veřejné dopravě a některých službách, kde členové odborů přerušovali práci.

Jednání mají pokračovat tento týden. Ministr vnitra Hans-Peter Friedrich řekl, že zaměstnavatelé nabízejí pracovníkům na celostátní i lokální úrovni zvýšení platů na letošní rok o 2,1 procenta. Od března příštího roku by se platy měly zvýšit o dalších 1,2 procenta. Zaměstnanci by navíc měli dostat jednorázový příspěvek 200 eur (asi 4900 Kč).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK