Nálada v Americe se dále zlepšuje

16.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Čísla z Ameriky dávají na první pohled všem býkům důvod k optimismu. Zdá se, že především na trhu práce začíná být skutečně veseleji.

Včerejší indexy podnikatelské nálady na východním pobřeží (Philly Fed) a ve státě New York (Empire State) zaznamenaly další nárůst a na amerických úřadech práce dál ubývají žadatelé o zaměstnání. To potvrzuje i pohled do střev zveřejněných indexů, ve kterých se vylepšuje právě hodnocení situace na pracovním trhu. Trochu znepokojující je ale propad nových objednávek (v New Yorku dva měsíce v řadě) a růst placených cen (především v New Yorku). To zatím sice rozhodně není konec světa, pokud ale nezrychlí Asie a eurozóna bude stagnovat, může americký optimismus brzo narážet na své mantinely.


 
Právě čísla z Evropy zatím pro globální ekonomiku nevyznívají nejlépe. Únorový propad registrace nových aut byl pátý v řadě (meziročně o 9,2 %).

 

Některé velké trhy (francouzský a italský) zaznamenávají meziroční propady blízké 20 %. A brzy asi nebude lépe. Země jižního křídla, ale například i zmiňovaná Francie, jsou tlačeny trhy, Německem a Evropskou komisí, do úsporných opatření a ty se odráží v propadech poptávky a v nárůstu nezaměstnanosti. Včerejší čísla z italského trhu práce ukázala nárůst nezaměstnanosti na nejvyšší úroveň za posledních deset let (9,2 %). Šéf automobilky Fiat současně pro tento rok odhaduje, že ve třetí největší ekonomice eurozóny lidé koupí méně aut než v roce 1985. V tomto ohledu vyznívají samozřejmě vcelku dobře německá čísla - ostře sledovaný index podnikatelské nálady Ifo se v březnu dál vylepšil. Na druhou stranu tvrdá data z německého průmyslu zatím zdaleka tak dobrá nejsou. I když se Německu v dalším průběhu roku bude dařit lépe, Evropa tak jako tak zůstane v tomto roce brzdou globální ekonomiky.

 

Jan Bureš, Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz