Šéf Fedu opět zamával holubičími křídly

21.03.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Soudě z již zveřejněných poznámek šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho k dnešnímu vystoupení v Kongresu to vypadá, že Amerika se eurozóny bojí více než Evropa sama.

Podle šéfa Fedu zůstává hospodářská a finanční situace v Evropě složitá. Uvidíme, na kolik bude Bernanke prorokem, neboť v eurozóně budou během zítřka zveřejněny důležité předstihové ukazatele tzv. indexy podnikatelských nálad (PMI). Ty přitom velmi věrně kopírují hospodářký cyklus, takže jsou velmi dobrým vodídkem k analýze toho, jak na tom eurozóna ekonomicky je.

Nejdůležitější centrální bankéř světa však na sebe upozornil včera ještě jednou, když v rámci popularizace politiky Fedu uspořádal přednášku pro studenty na univerzitě George Washingtona. Na tom by nebylo nic moc překvapivého, kdyby Bernanke nevyslal jasný signál, že se stále obává toho, že ekonomické oživení není pořád dostatečně silné. S odkazem na historickou zkušenost z třicátých let minulého století Bernanke uvedl, že není pro rychlé odbourání (expanzivní) politiky, která oživení podporuje.

Přečte-li si člověk výše uvedené komentáře, musí nutně dojít k názoru, že nehledě na další a další výborná data z americké ekonomiky zůstává v převážně holubičím vedení Fedu vše při starém. Neboli opatrnost stále převažuje, přičemž Bernanke jakožto hlavní tvůrce politiky americké centrální banky se zdá být stále připraven přistoupit k ještě větší expanzi.

Hlavní závěr, který z výše uvedeného pro globální trhy plyne je pak ten, že americké (krátkodobé) úrokové sazby zůstanou ještě dlouho při zemi, což je voda na mlýn rizikovým aktivům a kudla do zad americkému dolaru.


Jan Čermák, analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz