Japonsko a Kanada zahájí jednání o volném obchodu

25.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 25. března (ČTK) - Japonsko a Kanada zahájí rozhovory o volném obchodu mezi oběma zeměmi. Dohodli se na tom dnes premiéři obou zemí Jošihiko Noda a Stephen Harper, který je od pátku na návštěvě Tokia. Pokud by byla dohoda uzavřena, byla by první zónou volného obchodu mezi Japonskem a některou ze zemí skupiny G8.

"Je to vskutku historický krok, který přispěje ke tvorbě pracovních míst a k ekonomickému růstu v obou zemích," řekl Harper na společné tiskové konferenci s Nodou. "Jednání, která jsme dnes oznámili, doplňují ambiciózní kanadské plány na poli mezinárodního obchodu," dodal.

Oba premiéři rovněž slíbili, že budou usilovat o posílení spolupráce v ekonomice, energetice a bezpečnosti. Japonsko do Kanady vyváží hlavně automobily, stroje a další průmyslové zboží, dováží suroviny a zemědělské produkty. Obě země chtějí vstoupit do americko-asijského projektu transpacifické obchodní zóny.

Noda zdůraznil zejména význam spolupráce soukromého sektoru obou zemí v obchodu se zemním plynem a dalšími zdroji energie. Japonsko po odstavení většiny jaderných elektráren po loňské březnové havárii na elektrárně Fukušima má problémy s dodávkami elektřiny a potřebuje si zajistit stabilní dodávky energetických surovin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK