Bezstarostné trhy mohou již brzy znovu narazit

27.03.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Slovo si vzala Evropská centrální banka, která od prosince do února rozpůjčovala evropským bankám více než 1 bilion euro. I tento stimul již ale skončil. A protože zatím žádný podobný na dohled není, může být dosavadní idylka na trzích již brzy u svého konce.

Zlatých pravidel investování existuje celá řada. Jedno z nich, které v poslední době rozhodně funguje, hovoří o tom, že jeli každý kolem nás klidný, je možná ten nejlepší čas začít panikařit. A fungovat by mohlo i v tomto roce. Podíváme-li se totiž na nejlepší měřítko strachu na finančních trzích, zjistíme, že na trzích téměř žádný strach není.

Tím měřítkem je index VIX, který vyjadřuje implikovanou volatilitu opčních kontraktů na akciový index S&P 500. Zjednodušeně řečeno, čím výše se VIX nachází, tím strměji trhy padají a tím větší nejistota na nich panuje. VIX si v minulém týdnu sáhnul na 15b. a dostal se tak vůbec nejníže od poloviny roku 2007.

Vývoj indexu VIX po pádu Lehman Brothers

Co je na tomto indexu nejzajímavější, ale není ani tak jeho nízká hodnota, jako jeho vývoj v letech po pádu Lehman Brothers. Jak ukazuje obrázek níže, pád indexu byl pokaždé následován prudkým růstem. Každá ze dvou explozí přitom byla způsobena stejným impulsem - ukončením prvního a druhého kola kvantitativního uvolňování v USA. První kolo skončilo v březnu 2010, kdy Fed dokončil nákupy dluhopisů za přibližně 1,2 bilionu dolarů. To druhé vzalo za své v červnu 2011, kdy Fed nakoupil poslední z balíku státních dluhopisů za 600 miliard dolarů. Uvolnění měnové politiky bylo přitom zároveň hlavním důvodem pádu indexu v období následujícím po krachu Lehman Brothers a poté, co trhy v květu 2010 začaly opět panikařit.

Po stimulu ECB

Proč ale VIX klesá dnes, když Fed kvantitativní uvolňování neprovádí? Odpověď je jednoduchá. Slovo si totiž vzala Evropská centrální banka, která od prosince do února rozpůjčovala evropským bankám více než 1 bilion euro. I tento stimul již ale skončil. A protože zatím žádný podobný na dohled není, může být dosavadní idylka na trzích již brzy u svého konce.

Graf: Vývoj indexu VIX

Autor článku působí jako analytik společnosti X-Trade Brokers. XTB

Autor článku

Jaroslav Brychta  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU