Předčasné volby by trhy tentokrát politikům již netolerovaly

04.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Věci veřejné už zase hrozí demisí. Dočasná politická nejistota však nemusí tentokrát projít bez povšimnutí trhů a může státu, domácnostem i firmách přinést dodatečné náklady.

Těžko odhadnout zdali opět půjde o bouři ve sklenici vody či je osud vládní koalice tentokrát zpečetěn. Každopádně výroky, které tentokrát zazněly na adresu VV od premiéra Nečase a místopředsedy koaliční TOP09 Kalouska byly poměrně tvrdé, což samozřejmě snižuje prostor pro to, aby si koaliční strany opět padly do náručí. Možná, že tedy nejde jen o tradiční koaliční tanečky, ale o reálnou hrozbu, že tato země bude mít vládu v demisi. V takovém případě se pak jako jedna z velmi vážných variant jeví i možnost předčasných voleb - mimo jiné i proto, že díky novele ústavy z roku 2009 se český parlament dokáže snadněji rozpustit. “Postačí”, když pro rozpuštění sněmovny zvedne ruku ? většina a prezident má povinnost do 60 dní vypsat nové volby.
 
Proč o tom všem píšeme na tomto místě? Bylo v zásadě pravidlem, že české finanční trhy domácí politickou scénu prakticky zcela ignorovaly. Časy se však mění - doba je zlá. Trhy jsou v posledních dvou letech daleko méně tolerantní k politické nestabilitě. Stává se tudíž, že i země s relativně zdravými fundamenty se může dostat vinou politické nejistoty pod tlak finančních trhů, který se nejvíce manifestuje v růstu kreditních prémií u vládního dluhu dotyčné “nestabilní země”. Příkladem takového vývoje z poslední doby by mohla být třeba Belgie či Slovensko. V prvním případě trhy dlouho tolerovaly fakt, že země nemá vládu. V monetě, kdy se však krize uvnitř eurozóny začala stupňovat začala absence vlády vadit a rizikové marže začaly růst. Slovensko si pak vstřelilo vlastní gól loni na podzim, kdy otázka podpory pro euroval položila vládu. Z šoku předčasných voleb se slovenské vládní dluhopisy dosud nevzpamatovaly a Slovensko dokonce na čas zcela ztratilo přístup na kapitálové trhy.
 
Aniž bychom chtěli předčasně malovat čerta na zeď a říkat, že varianta předčasných voleb automaticky přinese výprodej koruny a nárůst rizikových přirážek u českého dluhu, považujeme za důležité varovat, že dočasná politická nejistota nemusí tentokrát projít bez povšimnutí trhů a může státu, domácnostem i firmách přinést dodatečné náklady.

Autor působí jako analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU