Stabilizace na trhu práce

10.04.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Registrovaná míra nezaměstnanosti poklesla v březnu meziměsíčně o 0,3 procentního bodu na 8,9 %. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se snížil o 16 605 osob na 525 180 osob. Inflace v březnu zrychlila na 3,8 %.

Březnový pokles registrované míry nezaměstnanosti byl způsoben kombinací dvou pozitivních efektů. Na jednu stranu v porovnání s předcházejícím měsícem rapidně klesl počet nově zaevidovaných uchazečů o zaměstnání, na straně druhé se zvýšil počet osob, které úřad práce opustily. Důležité je, že poměr odchozích, kteří nastoupili do zaměstnání, k celkovému počtu odchozích se zvýšil již třetím měsícem v řadě na aktuálních 72 %. To znamená, že 39 706 z 54 964 osob našlo pracovní pozici.

Další povzbudivou zprávou je pokračující růst tvorby volných pracovních míst. Jejich počet se v březnu zvýšil meziměsíčně o 8,8 %. Poměr počtu uchazečů připadající na jedno pracovní místo tak klesl na 13,2, což je nejnižší hodnota za poslední čtyři měsíce.

Dnešní data týkající se nezaměstnanosti vyznívají pozitivně. Celkový obrázek ale ukazuje, že situace je stále křehká. To potvrzuje neustále klesající tempo tvorby pracovních míst v průmyslu a zhoršující se očekávání podnikatelů. Letos očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti na úrovni 9,2 %.

Inflace v březnu mírně zrychlila z únorových 3,7 % na 3,8 %. Meziměsíčně spotřebitelské ceny rostly o 0,2 %. Hlavním zdrojem inflačních tlaků zůstávají vysoké ceny potravin a energií. Meziměsíční růst cen zaznamenaly kategorie potraviny a nealkoholické nápoje (+1,9 %), odívání a obuv (+0,7 %), doprava (+0,7 %) a stravování a ubytování (+0,2 %).

Významným inflačním faktorem jsou v poslední době vysoké ceny paliv, které se propisují do všech kategorií spotřebitelského koše. V období ekonomického růstu by ČNB na inflaci reagovala zvýšením úrokových sazeb. Pokud však k vyšší inflaci přidáme v současné době relativně stabilizovaný kurz koruny, slabost domácího spotřebitele a omezený výkon ekonomiky, neexistuje za aktuálních podmínek důvod pro pohyb úrokových sazeb směrem vzhůru.


Petr Gapko, GE Money Bank

Autor článku

Petr Gapko  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz