Američané rozjíždějí jarní nákupy, Španělé čekají s napětím na aukce

17.04.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká radost z jarních nákupů včera trochu tlumila nervozitu z bobtnajícího napětí ve Španělsku. Americké akcie si tak trochu oddychly a končily smíšeně. Podobnou úlevu zaznamenalo euro. Otázka je, na jak dlouho?

V amerických nákupních košících je živo a Američané v březnu zvýšili útraty za celou řadu věcí, především však za elektroniku a oblečení, což nejsou zrovna nezbytné statky. Na první pohled tak zlepšující se situace na americkém trhu práce (nezaměstnanost je oproti minulému roku skoro o procentní bod nižší) hraje do karet domácí spotřebě. Pozitivnímu příběhu o silnějším americkém trhu práce a silnější poptávce stojí v cestě dvě překážky. První z nich je netradičně teplá zima, která mohla letos trochu urychlit jarní nákupy. Je to vidět na velice svižném meziročním růstu prodejů stavebních a zahradnických materiálů (přes 12 %). Tyto položky mohou v dalších měsících zpomalit a americkou nákupní euforii trochu brzdit.

Druhým problémem mohou být přetrvávající vysoké ceny benzínu, které se během letní motoristické sezóny více zakousnou do rozpočtů amerických domácností. To ale zatím bezprostředně nemusí trhy příliš trápit. Výraznějším rizikem na obzoru bude znovu Španělsko. V tomto týdnu ho na trzích čeká dvojí test - dnes aukce pokladničních poukázek, ve čtvrtek dvouletých a desetiletých dluhopisů. Zatímco dluhopisy s kratší splatností do tří let by si díky politice ECB (LTRO) měly udržet podporu, s upsáním delších splatností může mít Španělsko problémy. Strach ze začarovaného kruhu neefektivních narychlo šitých úspor a propadu hospodářství může hnát španělský desetiletý výnos dál nad 6 %. Napětí v eurozóně pak pro globální trhy může být zase koulí na noze, která přebije pozitivní zprávy z jiných koutů světa, například z amerického maloobchodu.

Autor je hlavním ekonomem Era Poštovní spořitelny (jabures@csob.cz)

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU