Vládní koalice a česká populace čeká na hlasy Peakovců

20.04.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Nehledě na dobré výsledky španělských a francouzských aukcí se včera riziková aktiva nezvládla udržet na nohou. Evropské i americké akcie ztratily okolo půl procenta a periferní výnosy nakonec také zamířily znovu vzhůru poté, co agentura Reuters začala spekulovat o možném snížení ratingu pro Francii.

Investorům se také logicky moc nelíbila trochu slabší čísla z USA - vyšší žádosti o dávky v nezaměstnanosti a horší nálada na východě USA. A v neposlední řadě panuje na trzích určitá nejistota před dnešním zasedáním MMF/G20 a prvním kolem francouzských voleb. Na dnešním setkání MMF/G20 bude zajímavé sledovat, zda velké rozvíjející se země dosypou do MMF nové zdroje. Zvyšování zdrojů v MMF navazuje na navýšení zdrojů v evropských záchranných fondech (kombinace EFSF a ESM).

MMF chce navýšit svojí palebnou sílu o 400 mld. eur (v lednu počítal s 500 mld.) a zatím sehnal 320 mld. Země BRIC zatím s navýšením fondů váhají. Především Brazílie je v řadách BRIC tvrdým propagátorem navýšení hlasovacích práv ve fondu a bez toho nechce o navyšování příspěvků uvažovat. Zatímco svět bude žít v duchu setkání MMF/G20 a francouzských voleb, v Česku půjde během nadcházejících dnů o osud vládní koalice. Premiér Petr Nečas chce po vzbouřencích z Věcí veřejných, aby měli do pondělka minimálně deset poslanců (zatím mají sedm). V opačném případě výrazně narůstá pravděpodobnost předčasných voleb.


Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz