Holubičí Fed možná přizná další opatrné zlepšení ekonomiky

24.04.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Vrcholem dnešního dne a možná i celého týdne bude zasedání americké centrální banky.

Jak jsme avizovali již včera, vedle zveřejnění výsledků největší společnosti světa - společnosti Apple - bude druhým vrcholem dnešního dne a možná i celého týdne zasedání americké centrální banky. Mělo by tomu tak být i přesto, že od Fedu dnes večer v zásadě nic nového neočekáváme - úrokové sazby zůstanou i nadále při zemi a, jak plyne z komunikace členů vedení Fedu, nelze počítat ani s tím, že by byly oznámeny např. nové nákupy (vládních) dluhopisů.
 
Přesto zasedání výboru, jenž řídí v USA měnovou politiku (FOMC), bude zajímavé a trhy jej musí bedlivě sledovat. Předně, po čtvrt roce budou mít centrální bankéři šanci korigovat svoje (numerické) odhady vývoje ekonomiky. Té se při vší bídě v eurozóně nedaří vůbec špatně. V pátek by měl být zveřejněn první odhad růstu HDP za první čtvrtletí. Podle našich odhadů ekonomika již druhý kvartál v řadě rostla tříprocentním tempem. S tím hlavní proud FOMC nepočítal. Stejně tak se nepočítalo s celkem viditelným poklesem nezaměstnaosti. To vše bude muset Fed v aktualizovaném výhledu zohlednit. Pozitivnější pohled na ekonomiku pak jednoznačně implikuje nižší potřebu dodatečně ji (měnově) stimulovat.
 
Druhý důvodem, proč trhy nesmí dnešní zasedání Fedu podcenit, je, že tentokrát bude rozšířeno o tiskovou konferenci šefa Fedu Bernankeho. Jeho slova mají váhu a mohou základnímu komentáři dodat zpřesňující interpretaci. Přesto, Bernanke by neměl měnit základní vzkaz z centrální banky, který by měl být zhruba následující - ekonomice se daří o něco lépe, než se čekalo, a dodatečná expanze není (nyní) zapotřebí. A taková zpráva může být pro řadu trhů navyklých na ultra-uvolněnou měnovou politiku lehce iritující...

 

Jan Čermák, analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz