Co týden dal? Banky v ČR vydělávají stále více, bez ohledu na krizi...

11.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Trojici největších tuzemských bank v prvním čtvrtletí stoupl v souhrnu čistý zisk o devět procent na 11,95 miliardy korun. Více v našem přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

Španělsko podle prognózy Evropské komise nesplní bez dalších reforem cíl, aby letos snížilo deficit rozpočtu na 5,3 procenta HDP, jak po něm požaduje Evropská unie. EK totiž v případě zachování současných politik očekává schodek pro letošek ve výši 6,4 procenta. Pro příští rok by to mělo být 6,3 procenta, což je také více než unií požadovaná tři procenta pro tento rok.
Více informací

Americký rozpočet skončil v dubnu v přebytku 59,12 miliardy dolarů (asi 1,2 bilionu Kč), zatímco loni v dubnu byl v deficitu 40,39 miliardy dolarů. Oznámilo to tamní ministerstvo financí. Jde o první přebytek za tři a půl roku, už v květnu se ale zřejmě rozpočet vrátí k deficitu.
Více informací

Americký bankovní systém udělal od nedávné finanční krize velký pokrok a je celkově zdravější. V projevu pro bankovní konferenci v Chicagu to uvedl šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Upozornil ale, že horší situace přetrvává na hypotečním trhu, kde je někdy problém dostat hypotéku na bydlení i pro ty lidi, kteří patří mezi spolehlivé dlužníky.
Více informací

Britská centrální banka dnes podle očekávání rozhodla o ukončení nákupů státních dluhopisů, jimiž od roku 2009 podporovala domácí ekonomiku. Konstatovala, že rizika vysoké inflace převážila nad nebezpečím recese a dopady dluhové krize v eurozóně. Základní úrokovou sazbu nechala na rekordním minimu 0,5 procenta.
Více informací

Ceny za využívání mobilních telefonů v zahraničí, takzvaný roaming, se v rámci Evropské unie od července sníží. Schválil to podle očekávání Evropský parlament. Za minutu hovoru uskutečněného v jiné zemi lidé zaplatí nejvýše 29 eurocentů proti nynějším 35 (7,3 Kč namísto 8,9 Kč; bez DPH). Ceny navíc budou klesat i v dalších letech postupně až na 19 eurocentů (4,8 Kč) pro období od poloviny roku 2014.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v únoru zvýšila na rekordních 21,7 procenta z lednových revidovaných 21,3 procenta. Meziroční pokles průmyslové výroby pak v březnu zrychlil na 8,5 procenta z 8,3 procenta v předchozím měsíci. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad ELSTAT.
Více informací

Německý výrobce luxusních vozů Audi překonal v dubnu v prodeji jedničku na luxusním automobilovém trhu, BMW. Audi podpořila pokračující vysoká poptávka z Číny, USA a Ruska. Prodej Audi v dubnu stoupl o 14,4 procenta na 125.200 vozů. BMW prodala ve stejném měsíci 121.476 vozů své hlavní značky.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká ekonomika letos bude stagnovat. V prognóze to uvádí Evropská komise, která tak potvrdila svůj únorový předběžný odhad. Podle komise se české hospodářství vrátí k růstu v příštím roce, kdy by mělo posílit o 1,5 procenta HDP.
Více informací

Raiffeisenbank se zapojí do důchodové reformy a proto v minulých dnech proto zažádala Českou národní banku o přidělení licence pro nově vytvořenou penzijní firmu s názvem Raiffeisen penzijní společnost.
Více informací

Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2011 nejvíce stejně jako v předchozích letech od energetické společnosti ČEZ. Následovala opět Česká spořitelna a na třetím místě nově Škoda Auto, která se posunula z osmého místa. Vyplývá to ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.
Více informací

Trojici největších tuzemských bank v prvním čtvrtletí stoupl v souhrnu čistý zisk o devět procent na 11,95 miliardy korun. Nejvyšší zisk měla s téměř 4,5 miliardy korun Česká spořitelna. Vyplývá to z výsledků bank.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta. Bez práce bylo 497.322 lidí, tedy o 27.858 lidí méně než na konci března. Za poklesem stojí podle analytiků zahájení sezonních prací, ale také nečekaně lepší výkon ekonomiky. Z údajů ministerstva práce a sociálních věcí plyne, že počet volných pracovních míst stoupl na 41.707.
Více informací

Mladoboleslavská Škoda Auto v dubnu prodala 81.400 aut, což je meziročně o 4,1 procenta více. Automobilka za první čtyři měsíce roku meziročně zvýšila prodej o 9,8 procenta na 324.100 aut. Obě hodnoty jsou pro automobilku rekordní. Vysokých přírůstků odbytu dosáhla ve východní Evropě a Indii, zájem o česká auta klesl na trzích v západní Evropě. Podíl značky na světovém trhu stále činí 1,5 procenta.
Více informací

Nejčtenějším deníkem v Česku zůstává deník Blesk. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2011 a letošním prvním čtvrtletí si jej denně v průměru přečetlo 1,24 milionu lidí. Druhým nejčtenějším titulem v uvedeném období byla Mladá fronta Dnes se 797.000 čtenáři. Třetí Právo si v průměru přečetlo 384.000 lidí denně.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU