Nákaza naplno napadla italský a španělský trh vládních dluhopisů

15.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Dnes se všechny řecké parlamentní strany sejdou znovu u prezidenta a budou mít jednu z posledních šancí odvrátit předčasné volby. Šance na úspěch je ale malá.

Zatímco extrémní levice si libuje v nárůstu svých preferencí a zjevně touží po nových předčasných volbách, tak menší politické strany (Demokratická levice) by musely dost drasticky otočit svojí dosavadní rétoriku. Prezidentem protlačovaná vláda technokratů má tak malou naději na úspěch a pravděpodobnější jsou dál předčasné volby a další eskalace napětí.
 
To se včera nezadržitelně šířilo z Athén i na ostatní periferie - především do Itálie a Španělska. Španělské výnosy včera vystřelily uprostřed seance vzhůru až o 30 bps a akcie spadly na osmi a půlletá minima. Není divu, že investoři mají z řecké nákazy strach. Eventuální řecký euro-exit by totiž Řekům výrazně reálně znehodnotil jejich domácí úspory a taková zkušenost by mohla podpořit odliv vkladů z ostatních periferních ekonomik, kde lidé dostanou strach o hodnotu svých úspor. To by na periferiích ještě zhoršilo již tak špatnou dostupnost prostředků na poskytování domácích úvěrů a na nákupy dluhopisů vlastních vlád. Strach z Řecka včera navíc rozdmýchalo oznámení agentury Moody’s, která začala snižovat ratingy evropským bankám.
 
Bez stabilizace politické situace v Řecku nelze ani v nadcházejících seancích čekat trvalejší úlevu. Německé HDP za první kvartál sice dopadlo o něco lépe, periferie ale dál krvácejí, a těžko se jen tak postaví na nohy. Dnešní zasedání ministrů financí eurozóny také nic zásadního přinést nemůže - v Řecku není s kým jednat a Francouzi ještě nemají nového ministra.

Autor působí jako hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny (jabures@csob.cz)

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU