Pozitivní obrat v řeckých předvolebních průzkumech...a co dál?

28.05.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Řecké předvolební průzkumy ukazují, že pod strachem z euro-vyhazovu začíná extrémní levice ztrácet.

Tento týden budeme svědky přetahované o pozornost mezi eurozónou a Spojenými státy. V eurozóně bude primárně sledován vývoj na politické scéně. Řecké předvolební průzkumy ukazují, že pod strachem z euro-vyhazovu začíná extrémní levice ztrácet. Pět nových průzkumů ukazuje na vítězství stran hlavního proudu (podporujících spolupráci s MMF) a dva jim dokonce připisují většinu v parlamentu. Současně začíná být o něco veseleji v Irsku, kde roste podpora pro novou rozpočtovou úmluvu, o které budou Irové rozhodovat ve čtvrtečním referendu.
 
Jestli ale eurozónu čeká na počátku týdne určitá úleva, bude mít pravděpodobně velmi krátký život. Předvolební průzkumy v Řecku jsou známé svojí nestabilitou a pravděpodobnost úplného vítězství stran hlavního proudu je malá. I kdyby tyto strany v červnu vyhrály, budou podobně jako extrémní levice chtít změnu v dohodnuté cestovní mapě s MMF a EU. Tu zatím Berlín a řada dalších členských zemí eurozóny odmítá.Riziko neřízeného odchodu Řecka z eura je tak stále vysoké, stejně jako jeho ničivý potenciál.
 
To je nejlépe vidět při pohledu do Španělska, kde banka s pěkným názvem Bankia vyrazila všem analytikům dech, když požádala stát o kapitál v celkové hodnotě 19 mld. eur (přibližně 2 % HDP). Není proto divu, že španělský premiér minulý týden zopakoval, že je třeba “udělat vše pro to, aby Řecko zůstalo v eurozóně”. Řecký euro-exit by řešení současné španělské bankovní krize pěkně zkomplikoval a notně prodražil.
 
Ve Spojených státech nepůjde v tomto týdnu o nic menšího než o čísla z trhu práce. Ta v posledních měsících byla silná, ale investoři se po právu obávají, že kombinace euro-krize a zpomalující asijské poptávky si může vybrat svojí daň. Čekáme proto slabší přírůstek pracovních míst než trh (115 tis.), a to býkům na optimismu také dvakrát nepřidá.

Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

 

Autor článku

Jan Bureš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU