FT: Itálie sklidí kritiku za slabý pokrok v boji s daňovými úniky

28.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Technokratická vláda italského premiéra Maria Montiho učinila významný pokrok ve snaze transformovat ekonomiku, zaostává ale v úsilí vypořádat se s daňovými úniky a šedou ekonomikou. Podle ekonomického listu Financial Times (FT) se kritika Montiho vlády objeví v připravované zprávě, která má být zveřejněna ve středu. Tvrdší kritika ale zřejmě bude směřovat na Španělsko.

 

Hodnotící zprávu připravuje Evropská komise a list upozorňuje, že obsah zprávy by ještě mohl doznat určitých změn. Zpráva jako taková ale bude poměrně důležitá, protože nová pravidla EU dávají Bruselu právo pokutovat a sankcionovat ty členské země eurozóny, které doporučení komise nerespektují.

Analýza, která bude hodnocení Montiho politiky obsahovat, má 29 stran. provázet ji má ještě šestistránkový text, v němž komise Italům sdělí svá doporučení. Konečná verze textu by se mohla lišit, protože k doporučení se bude moci vyjádřit celá komise složená z 27 členů.

V rozpracovaném materiálu jsou editační poznámky, které se podle FT jeví jako snaha trochu mírnit původní tvrdý text. Označena pro další revizi je například část textu, v níž se uvádí, že "nebyla učiněna žádná výrazná opatření, která by efektivně řešila" vysokou úroveň černé zaměstnanosti. Podobně je to ale i s textem "nedostatečný pokrok je stále patrný ve snaze zlepšit výběr daní".

Podle FT je ale zřejmé, že i ty pasáže, u kterých nejsou editační poznámky, jasně ukazují, kde EU vidí největší problémy dosavadní Montiho práce. Svědčí o tom pasáže jako "nenahlášená práce", šedá ekonomika" nebo "vysoké daňové úniky".

Zpráva s dílčími výtkami přichází v dobu, která není pro Montiho zrovna příznivá. Podpora reforem, které se premiér snaží prosadit, totiž v Itálii postupně slábne, zatímco v zahraničí se objevují obavy, zda Monti stačí práci dokončit, než na konci roku úřad opustí.

Připravované hodnocení bude jednou ze 14 zpráv označovaných jako doporučení pro členské státy. Týkat se bude každé členské země, která není v režimu čerpání zahraniční pomoci. Hodnotit se tedy nebude Řecko, Irsko a Portugalsko, které zahraniční pomoc čerpají. Nepříznivé hodnocení Montiho úsilí přichází v dost nevhodnou dobu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK