Kdy ušetříte změnou dodavatele elektřiny nebo plynu?

30.05.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Energie tvoří významnou položku každého rodinného rozpočtu. Ceny elektřiny i plynu rok od roku stoupají. Kromě úsporných opatření ve vaší domácnosti máte ještě jednu možnost, jak snížit náklady na energie – změnu dodavatele.

Máte představu, kolik vás každý rok stojí svícení a provoz běžných elektrospotřebičů? Průměrná domácnost v bytě spotřebuje kolem 2 000 až 3 000 kWh elektřiny ročně, což v přepočtu na peníze odpovídá přibližně 12 000 až 15 000 korun. Jde o nemalou částku, která ještě narůstá, pokud elektřinu používáte k ohřevu vody nebo k vytápění.

Určitě jste již slyšeli o možnosti změnit dodavatele elektřiny nebo plynu. Obchodníka, který vám prodává energii, si můžete už několik let svobodně vybrat. Na energetickém trhu v ČR působí desítky společností, které obchodují s plynem a elektřinou a jež nabízí zákazníkům různé ceny a tarify. Jestliže si vyberete vhodného dodavatele, můžete ušetřit řádově stovky až tisíce korun ročně (výše úspory se odvíjí především od množství spotřebované energie).

Abyste opravdu ušetřili…

Pokud se rozhodnete ušetřit a změnit dodavatele, neměli byste kývnout na první – možná zdánlivě výhodnou – nabídku. Na internetu dnes najdete řadu jednoduchých on-line kalkulátorů elektřiny i plynu, kde si jednoduše můžete vypočítat orientační úsporu. Nemusíte tak procházet konkrétní ceníky dodavatelů. Pozornost věnujte také nabídce jednotlivých produktů – tarifů. Není výjimkou, že k jedné sazbě (nejběžnější sazbou českých domácností je D02d), nabízí dodavatel více produktů. Ty se mohou lišit úrovní služeb a různých bonusů.

Pozornost věnujte i všeobecným smluvním podmínkám, pečlivě si přečtěte smlouvu a prostudujte si také text psaný malým písmem. Jak už to tak bývá, právě v drobném a nenápadném textu se mohou skrývat nepříjemné nástrahy. Konkrétně jde například o různé aktivační nebo deaktivační poplatky či možné sankce. Tyto poplatky (ve výši až několika stokorun) mohou snadno výši úspory srazit dolů a nakonec se může stát, že s novým dodavatelem neušetříte.

Hledejte také informace o délce výpovědní lhůty, která vás bude zajímat, pokud s novým dodavatelem nebudete spokojeni (změnit ho podle zákona můžete jednou za půl roku). Ta zpravidla bývá 3 měsíce v případě smlouvy na dobu neurčitou. Není ovšem výjimkou, že u některých dodavatelů může být i půl roku.

Elektřina: Domácnost v Praze může ušetřit více než 1 000 korun

Podívejme se ale na konkrétní příklady. Tříčlenná rodina Růžičkových bydlí v bytě 3+1 v Praze a elektřinu využívá pouze na svícení a napájení běžných elektrospotřebičů. Ročně spotřebují asi 2 500 kWh elektrického proudu. Elektřinu již několik let odebírají od Pražské energetiky a zaplatí za ni něco málo přes 13 000 korun ročně.

Jestliže se rozhodnou změnit dodavatele elektřiny, zaujme je pravděpodobně nabídka společnosti Amper Market, ČEZ (produkt Kvartál) nebo 3E. U těchto společností zaplatí za elektřinu méně než 12 000 korun. Ročně tak mohou ušetřit něco přes 1 000 korun. A to je úspora, která se v dnešní době rozhodně počítá.

Plyn: Domácnost v Liberci sníží náklady za plyn až o 13 000 korun

Čermákovi bydlí v rodinném domě nedaleko Liberce a plynem nejen vytápí, ale také ohřívají vodu. Ročně spotřebují v průměru kolem 35 MWh plynu. Energii odebírají od společnosti RWE (konkrétně využívají produkt Plus) a poslední faktura jim dělala kolem 55 000 korun.

Jestliže se rozhodnou šetřit, zaujme je pravděpodobně nabídka společnosti 3E, kde by za stejnou spotřebu zaplatili necelých 42 000 korun. Zajímavé jsou také ceny dalších společností: Fonergy, ST Energy, Energie2, United Energy Trading nebo ENRA, kde by faktura dělala kolem 45 000 korun. Jestliže by si Čermákovi vybírali z nejlevnějších dodavatelů plynu na trhu, mohli by ušetřit mezi 10 000 až 13 000 korunami ročně.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY