Předpověď se vyplnila – HDP klesl o 0,7 %. Vyhlídky jsou nejisté

08.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Hrubý domácí produkt podle dnešních zpřesněných statistik poklesl meziročně o 0,7 % a meziměsíčně o 0,8 %. Revidoval tak předchozí mírně horší výsledek, který úřad zveřejnil již dříve.

Důvody, proč ekonomika tak zklamala, nejsou překvapivé. Na výdajové straně HDP stahují dolů výdaje na konečnou spotřebu (- 2,1 %). Obecná nechuť lidí nakupovat, snaha šetřit a pocit velmi vysokých cen v obchodech způsobují, že výdaje domácností na konečné spotřebě spadly o 2,9 %.  Výdaje na dlouhodobou spotřebu dokonce klesly o 11,5 %.

K tomu se přidaly i omezené výdaje vlády. Současný cíl je udržet rozpočet co nejvíce vyrovnaný, a tak vláda šetří, kde může. Přitom vládní výdaje jsou jednou z důležitých složek ekonomiky. Přesto klesly meziročně v prvním čtvrtletí o 0,2 %.

Vyhlídky prozatím nejsou příliš optimistické. Ekonomiku od horších výsledků zachraňuje jen zahraniční obchod, kdy vývoz rostl zatím o 6,5 % před dovozem, který vzrostl o 3,9 %. Prozatím se zdá, že by se situace nemusila zlepšit. Podle indexu nákupních manažerů jsou totiž předpovědi negativní, což znamená pravděpodobné prohloubení recese a možný návrat krize. Dosáhnout tak letos „kladnou nulu“ bude nadlidský výkon.

Lidí bez práce ubylo, méně než by se slušelo

Lidí bez práce je méně. Je to ale jen díky sezóně zemědělských a lesnických prací. Podnikům se zatím příliš nedaří a nabírat ve velkém se nechystají. Ani veřejná správa nenabírá, a tak najít si práci je stále těžké.

Nezaměstnaných v Česku v květnu opět ubylo. Bez práce je nyní 8,2 % lidí. Široce rozevřené nůžky mezi počtem nezaměstnaných a volnými pracovními místy se pomalu svírají, tempo je ale pomalé.

V porovnání s dubnem je v Česku o 15 tisíc nezaměstnaných méně. Tempo poklesu nezaměstnanosti je ale pomalejší než v dřívějších měsících a další zlepšení bude jen v řádu desetiny procenta. Za dobrý výsledek tak můžeme považovat, pokud se v sezóně udrží nezaměstnanost na hranici osmi procent.

Ekonomika totiž lepším výsledkům příliš nenahrává. V prvním čtvrtletí se propadla o jedno procento a pro firmy to v lepším případě znamená, že nemusí nabírat nové zaměstnance. V horším případě to bohužel znamená propouštění. Zatím největší zásah utrpělo stavebnictví, kde nacházeli ve velké míře uplatnění lidé s nižší kvalifikací, kteří jinak práci hledají těžko. Přestože volných pracovních míst je oficiálně 43 tisíc, najít adekvátní pozici je pro ně obtížné.

Autor působí jako analytik společnosti Home Credit, (mkozub@homecredit.cz)

Autor článku

Michal Kozub  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU