Co týden dal? České domácnosti šetří každou korunu

08.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Spotřeba domácností v Česku klesla o 2,9 procenta. Především to přispělo k meziročnímu poklesu HDP o 0,7 procenta. V celé historii oficiálních dat ČSÚ nenajdete horší údaj. Více v pravidelném přehledu událostí.  

Posledních 7 dní ve světě

Hrubý domácí produkt Řecka v prvním čtvrtletí podle sezonně nepřepočtených údajů meziročně klesl o 6,5 procenta, což je o trochu hlubší propad, než se čekalo. Ukázala to revize dat, kterou zveřejnil tamní statistický úřad. Zároveň uvedl, že míra inflace zvolňuje a v květnu činila 1,4 procenta.
Více informací

Masivní snížení hlavního úvěrového ratingu Španělska, k němuž ve čtvrtek přistoupila mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings, tvrdě dopadá na ceny španělských státních dluhopisů. Výnos obligací se splatností deset let se tak zvýšil asi o deset bazických bodů na 6,21 procenta.
Více informací

Řekové ročně nepřiznají na daních až 45 miliard eur (přes bilion korun), což přestavuje až 15 procent řeckého hrubého národního produktu. Kdyby stát získal alespoň polovinu, vyřešil by současné finanční problémy. V rozhovoru pro vydání německého deníku Die Welt to řekl šéf řeckého úřadu pro vymáhání daní SDOE Nikos Lekkas.
Více informací

Světové ceny potravin v květnu klesly druhý měsíc po sobě a jejich pokles byl výraznější, než se čekalo. Uvedla to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Cenový index potravin se snížil na 204 bodů z dubnové úrovně 213 bodů a pokles zaznamenaly zejména ceny obilnin a olejovin.
Více informací

Evropská centrální banka (ECB) nechala po zasedání své bankovní rady základní úrokovou sazbu na historickém minimu jednoho procenta. 
Více informací

Průmyslová výroba v Německu klesla v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem o 2,2 procenta, mnohem více než se čekalo. V březnu naopak stejným tempem rostla. Údaje, které zveřejnilo ministerstvo hospodářství, jsou další známkou toho, že německá ekonomika ztrácí dech.
Více informací

Spojené státy mohou díky mohutnému rozvoji zásob břidlicového plynu do pěti let definitivně předstihnout v těžbě zemního plynu Rusko a stát se jeho největším producentem na světě. Odhadla to ve zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Levný plyn bude vytěsňovat z americké energetiky uhlí a snižovat závislost USA na dovozu drahé ropy. Americké průmyslové firmy díky němu budou moci získat převahu nad svými evropskými konkurenty, uvádí se ve zprávě vydané na konferenci o plynu v Malajsii.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady ČNB v prvním čtvrtletí letošního roku nižší o 0,7 procentního bodu, a to v meziročním i v mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.
Více informací

Česká pošta se dostala do sporu s Českým telekomunikačním úřadem kvůli počtu poboček, které by měla v liberalizovaném prostředí provozovat. ČTÚ v chystané vyhlášce navrhuje, aby pošta musela být v každé obci nad 2500 obyvatel, což by podle propočtu podniku znamenalo potřebu 1200 poboček, tedy zhruba třetinu současného stavu. Pošta návrh považuje za příliš radikální a pobočky hromadně rušit nehodlá.
Více informací

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta. O práci se ucházelo 482.099 lidí, což je meziměsíčně o 15.223 méně. O 4,7 procenta přibylo volných pracovních míst. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Mírný pokles především díky sezonním pracím odhadovali i analytici.
Více informací

Ceny roamingového odchozího volání nabízené tuzemskými mobilními operátory mimo regulovaný eurotarif byly loni zhruba o pětinu nad průměrem evropských zemí. Češi tak v zahraničí volali za podobné ceny jako Rakušané a patřili mezi osm zemí s nejdražším roamingem v Evropě. Vyplývá to ze zprávy evropského sdružení regulačních orgánů BEREC za loňský rok.
Více informací

Tuzemským výrobcům a montérům jízdních kol se v posledních letech opět začalo dařit, a to hlavně díky masivnímu exportu do západoevropských zemí. Česko se tak zařadilo do první desítky největších producentů bicyklů v Evropské unii. Vyplývá to z údajů asociací výrobců kol a České statistického úřadu.
Více informací

Reálný pokles mezd, jako nastal v prvních třech měsících, lze očekávat i ve zbytku letošního roku. Na základě dnešních údajů statistiků to odhadují analytici, které oslovila ČTK. Podle ČSÚ průměrná mzda v Česku v prvním čtvrtletí sice vzrostla o 3,6 procenta na 24.126 korun, avšak reálně, po odečtení inflace, klesla o desetinu.
Více informací

Sněmovna v prvním čtení přes nesouhlas opozice podpořila vládní návrh na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procento na 15 a 21 procent a dalších úsporných rozpočtových změn. Opatření, která vláda předložila v jednom návrhu, mají za cíl snížit schodek veřejných financí pod tři procenta. Opozice návrh kritizovala.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU