Španělsko sklonilo hlavu a přijme pomoc pro své banky

11.06.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Španělsko je čtvrtou zemí eurozóny, která žádá o pomoc. Jeho realitní krizí vyčerpané banky budou mít možnost získat až 100 mld. eur ze záchranných fondů.

Tím, že pro španělské banky obstará kapitál někdo jiný, nebude muset španělský stát emitovat tolik vládních dluhopisů, čímž by teoreticky mělo dojít ke snížení napětí na trzích dluhopisů v eurozóně. Další dobrou zprávou (minimálně pro Španělsko) je to, že pomoc je přímo adresovaná bankám, čímž se země vyhnula zahrnutí do plnokrevného programu řízeného tzv. Trójkou (MMF, ECB a Evropskou komisí). Tím se země vyhne tvrdému makroekonomickému dozoru, který si vynucuje tvrdou fiskální disciplínu. A konečně, další dobrou zprávou je i načasování tohoto kroku, když trhy ví na čem (v případě Španělska) jsou, a to před řeckými volbami, jež proběhnou před víkendem.

A nyní pojďme k těm horším zprávám. Předně, pokud Španělsko (skrze svůj fond pro restrukturalizaci bank) vyčerpá beze zbytku schválených 100 mld. euro, zvýší se jeho vládní dluh o 9 % HDP, čímž by se v průběhu tohoto roku mohla jeho výše zvednout k hranici 90 % HDP. Španělsko přitom vstupovalo do krize v roce 2008 (stejně jako Irsko) s velmi nízkým vládním dluhem. To nyní již neplatí. Druhá mírně znepokojivá zpráva souvisí s čerpáním záchranných fondů eurozóny. Pokud by se ukázalo, že oněch 100 mld. eur Španělsku nebude stačit, začnou trhy zpochybňovat dosavadní kapacitní možnost fondů, známých pod zkratkou EFSF a jeho nástupce ESM. Jejich zápůjční kapacita je na úrovni 440 mld. eur, tudíž 100 miliard pro Španělsko není zanedbatelná částka (fondy musí pokrýt potřeby Irska, Portugalska a Řecka).

A ještě jedna poznámka k záchranně španělských bank na okraj. Při četbě toho, za jakých podmínek získají Španělé peníze ze záchranných fondů, si nelze nevzpomenout na Irsko, které bylo před dvěma a půl roku ve velmi podobné pozici (stát musel zachraňovat banky a proto se dostal do problémů) a přitom se s ním diplomaticky řečeno nikdo nepáral. Dublin musel přijmout tvrdý diktát Trójky vedené MMF a ten musí plnit. Španělsko, jakož to velká země, nic takového podstupovat nemusí. Kdo by si pak v této souvislosti nevybavil Orwellův román Farma zvířat...


Jan Čermák, analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz