Seznam uvede na konci roku turistické mapy pro mobilní navigování

14.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. června (ČTK) - Největší tuzemský internetový portál Seznam.cz na konci letošního roku uvede offline mapovou aplikaci pro chytré mobilní telefony. Ta bude obsahovat i nové turistické mapy v měřítku 1:5000. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel Pavel Zima.

Offline režim umožňuje používat aplikaci i bez připojení k internetu. Uživatel bude mít kompletní mapové podklady stažené ve svém mobilu a telefon jej pak naviguje prostřednictvím GPS. Podobnou službu nabízí i Google a Nokia.

Mapy pro mobily by měly být ke stažení bezplatně pro hlavní mobilní platformy, tedy Android, iOS a Windows Phone. Na internetovém serveru Mapy.cz se hlavní část nových turistických map objeví již na začátku července. Dosud Mapy.cz nabízely maximálně měřítko 1:50.000, což je běžné měřítko pro méně podrobné turistické mapy v tištěné podobě.

Seznam.cz jako zdroj dat využije společnost Mapy.cz, která vznikla po loňské akvizici digitální divize společnosti PLANstudio. Podle Zimy bude výhodou nové webové služby Mapy.cz, ze které se data automaticky promítají do současné on-linové aplikace, vedle vysoké podrobnosti zejména v zástavbě téměř okamžitá aktualizace, kdy budou moci nové skutečnosti v terénu nahlašovat sami uživatelé. Uživatelské úpravy, které se v mapách objeví zhruba do dvou dnů, Seznam.cz plánuje spustit v druhé polovině letošního roku.

"Chceme pokračovat v tom, co jsme začali, například Pražský okruh se objevil na mapách v den otevření, dálnice D8 v den otevření a takhle se chceme dostat do každé vesnice, do každého města," uvedl.

Mapy.cz mají měsíční návštěvnost téměř 2,5 milionu uživatelů a podle dostupných údajů tak jsou největším mapovým serverem na českém trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK