Odpočítávání do řeckých voleb začalo - trhy vidí výsledky optimisticky

15.06.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Ačkoliv odpočítávání před řeckými volbami, které by měly rozhodnout zda eurozóna bude pokračovat ve stávajícím složení, začalo, trhy s rizikovými aktivy jakoby si z toho nic nedělaly.

Optimismus (akciových a komoditních) trhů je založen na dvou diskutabilních předpokladech. Za prvé, podle neoficiálně publikovaných předvolebních odhadů to prý vypadá, že by většinu v parlamentu mohly získat tzv. proevropské strany. Za druhé, trhy se tak trochu řídí pravidlem “čím hůře, tím více” - resp. počítají s tím, že klíčové centrální banky světa mají v záloze připravenou masivní koordinovanou akci na podporu ekonomiky.

Obojí jistě může po neděli nastat, nicméně podivuhodné chování finančních trhů před riskantními řeckými volbami má i třetí rozměr...

Záchrana španělských bank se totiž podepsala na chování řeckých politických stran velmi očekávaným způsobem. Klíčoví tvůrci hospodářské politiky v EU správně rozhodlio tom, že záchranný balík pro španělské banky není vázán na nějaká další úsporná opatření. Tímto benevolentnějším přístupem ovšem eurozóna nahrála na smeč nejen radikální levicové opozici, ale vlastně celé politické scéně v Řecku. Předvolební rétoriku původně používanou jen radikální levicí založenou na premise, že úsporná opatření ordinovaná tzv. Trójkou (MMF, ECB a EK) je třeba odmítnout a že Němci blufují, když tvrdí, že mohou Řecko dostat mimo euro, nyní převzaly i umírněné strany v Aténách.

Původně schizofrenní situace pro řeckého voliče, který by na jedné straně rád zůstal v eurozóně a na straně druhé chce poslat Trójku k čertu, se tak z hlediska rozhodování značně zjednodušila. Ať již vyhraje v neděli kdokoliv, tzv. Memorandum (úsporný program ordinovaný MMF) je mrtvé a Řekům bude nutné opět ulevit (s jejich splátkovým kalendářem). Je však otázkou, zdali takto jednoduše vidí povolební situaci v Řecku i oficiální věřitelé v čele s Němci. Uvidíme po neděli...


Jan Čermák, analytik ČSOB

Autor článku

Jan Čermák


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz