Nemovitosti, bankovnictví, krize a la ESPANA

18.06.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


Evropa teď vsází všechno, co má. To “všechno” si přitom musela vypůjčit. Trhy pak toto blafování kolem “záchrany bank” podpořily, a to ještě nejsme u konce.

Jsem stále více přesvědčený, že k tomu, aby se obnovila důvěra ve španělský bankovní systém z doby před krizí, bude potřeba více než 100 miliard eur. Mnohem více...

Od maxim z prosince 2007 klesly ceny španělských realit o 29 procent, což odpovídá ročnímu poklesu ve výši 10 procent. Pokud budeme jako nejhorší scénář brát případ Irska, ceny nemovitostí by mohly propadnout o dalších 20 procent.

Ještě horší je to, že objem nekvalitních a nesplácených úvěrů ve Španělsku (jak se jim říká v bankovním světě) narostl o 811 procent (131 miliard eur) od chvíle, co realitní trh na konci roku 2007 vystoupil na svůj vrchol. To jen dokazuje, jak je španělský bankovní sektor vysoce citlivý na trh s nemovitostmi.

Ceny realit rostly v letech 2001 až 2007 každoročně o 16 procent, což představuje nominální nárůst ve výši 145 procent. Je neoddiskutovatelné, že Španělsko v současnosti doplácí na splasknutí realitní bubliny, které má sáhodlouhé důsledky.


Tomas Berggren, akciový analytik Saxo Bank

Autor článku

Tomas Berggren


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz