Na trhy dolehlo zklamání z Fedu

22.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Investoři tak v tuto chvíli neřeší jenom strach z neřízeného vývoje na periferiích eurozóny, ale také viditelně zpomalující Ameriku a Čínu.


Na trhy včera plnou vahou dolehlo zklamání z amerického Fedu. To doprovodila další studená sprcha slabých čísel z USA a z Číny. Investoři tak v tuto chvíli neřeší jenom strach z neřízeného vývoje na periferiích eurozóny, ale také viditelně zpomalující Ameriku a Čínu. Index podnikatelské nálady Philly Fed, který odráží sentiment na východním pobřeží USA a má dobrou vazbu na výkon celé americké ekonomiky, výrazně propadl na nejnižší hodnoty od srpna minulého roku. Mezitím v Číně dál klesá nálada v průmyslu a důležitý index exportních objednávek propadl na nejnižší úrovně za poslední tři roky. Čínská ekonomika tak viditelně začíná mít problémy s výpadky v evropské poptávce, na které je výrazně více závislá než americká ekonomika. Skoro 20 % evropských dovozů má původ v Číně a přelévání ekonomické krize z periferií do zdravého jádra, které včera potvrdil další pokles německé nálady v průmyslu, se nutně přelévá do Čínské ekonomiky.
 
Americké akcie tak v reakci na tyto zprávy začaly ztrácet a jejich výprodej jenom přiživilo rozhodnutí agentury Moody’s snížit rating 15ti velkým bankám. Hlavní indexy tak končily den se ztrátami přesahujícími 2 %.
 
Paradoxně zrovna včera na periferiích eurozóny napětí spíše povolovalo. Španělé prodaly v aukci to, co potřebovali (i když za cenu vyšších výnosů), a nezávislý audit odhadl potřeby španělských bank na 52 - 62 mld eur při zátěžovém scénáři počítajícím s poklesem HDP o 6,5% a cen nemovitostí o dalších 26%. Při porovnání s Irskem se ale člověk těžko brání dojmu, že propad cen nemovitostí o dalších 26 % by měl být spíše základním než extrémním scénářem.

 

Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Autor článku

Jan Bureš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU