Další jalový sumnmit EU před námi?

25.06.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pomineme-li pokračující mistrovství Evropy ve fotbale, pak lze konstatovat, že po čase si mohla Evropa o víkendu lehce oddychnout, neboť tentokrát nebyly na pořadu žádné volby či summity.

To se však v nejbližších dnech změní, neboť již na konci tohoto pracovního týdne čeká lídry zemí EU důležité jednání. Bohužel, naše skepse z toho, co nového může tento summit přinést, vzrostla poté, co řecká vláda dala na vědomí, že do Bruselu (vzhledem ke zdravotním problémům) nepřijede ve čtvrtek ani nový premiér ani nový ministr financí. Je to přitom velká škoda, neboť nová řecká vláda si hned na začátku své cesty mohla s oficiálními věřiteli vyjasnit, nakolik jsou nakloněni novým požadavkům na zmírnění úsporného programu. Ty jsou totiž až překvapivě agresivní, neboť řecká vláda požaduje zastavit propouštění státních zaměstnanců, odmítá snížení penzí a chce redukovat DPH.
 
Revize řeckého úsporného programu přitom nebude ke škodě věci jedinou akutní záležitostí, která se zřejmě nebude na summitu řešit. Podle posledních informací má prý španělská vláda oficiálně požádat eurozónu o pomoc pro svoji banku již dnes, avšak to, co trhy opravdu zajímá - tj. detaily půjčky ve výši až 100 mld. euro - se má vyřešit až na zasedání Eurogroup 9. července.
 
Škoda, protože každý den nejistoty navíc může stát španělskou pokladnu zbytečná eura navíc. Podle všeho tak hlavní náplní setkání EU v tomto týdnu bude zamyšlení se nad meziplanetárními problémy typu možnosti zavedení bankovní či rozpočtové unie. Ne, že by v těchto dvou případech nešlo o důležitá zamyšlení, nicméně má-li se situace na trzích během léta zklidnit, měli by tvůrci hospodářské politiky EU odpovědět na vyloženě praktické otázky, jako je právě revize řeckého programu, podmínky pomoci Španělsku či např. to, zdali dále nerozšířit arzenál (možností) záchranných fondů měnové unie, tak aby se zvýšila jejich flexibilita intervenovat.

Autor je analytik ČSOB (jcermak@csob.cz)

Autor článku

Jan Čermák  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU