Vedení automobilky Opel schválilo plán návratu k ziskovosti

28.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 28. června (ČTK) - Dozorčí rada německé automobilky Opel dnes schválila čtyřletý podnikatelský plán, který je pro evropskou pobočku americké skupiny General Motors klíčovým krokem k zastavení dlouhodobých ztrát a obnovení ziskovosti. Plán počítá s rozsáhlými investicemi do modelové řady a také s výrazným snižováním nákladů. konkrétní podrobnosti ale dnešní zpráva automobilky nesdělila.

K ožehavé otázce německých závodů Opelu prohlášení dozorčí rady říká, že firma pracuje na plánu, který bude garantovat pracovní místa v Německu do roku 2016 výměnou za odložení mzdového růstu. To ale bude muset vedení dojednat s odbory, což bude trvat zřejmě do listopadu. Pozorovatelé na základě řady signálů očekávají, že poté bude uzavřena továrna v Bochumi, jeden ze dvou hlavních závodů Opelu.

"Plán, který jsme dnes schválili, otevře Opelu cestu do solidní budoucnosti. GM za Opelem stojí a podporuje jeho management a zaměstnance," uvedl předseda dozorčí rady Opelu a zároveň místopředseda správní rady GM Stephen Girsky.

Plán předpokládá "masivní" investice do modelů, novou strategii značky, expanzi vývozu mimo klesající evropský trh a snížení nákladů na dodávky a vývoj. Počítá rovněž s úsporami v důsledku aliance s francouzskou automobilkou PSA Peugeot Citroën.

Opel se v uplynulých letech dostal do existenčních problémů a skupina GM chystala jeho prodej. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel vlastními silami restrukturalizovat. Evropská divize GM, tedy Opel a její britská sesterská firma Vauxhall, utrpěla za poslední tři roky celkovou ztrátu 3,5 miliardy dolarů (72 miliard Kč), což je zčásti odraz slabosti evropského trhu, který letos zřejmě klesne na nové minimum.

Šéf GM Dan Akerson prosazuje v Evropě důrazné snižování fixních nákladů a nástrojem má být co nejvyšší využití kapacit každého závodu. To je ale podle analytiků možné jen v případě uzavření minimálně jednoho ze šesti evropských závodů, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK