Investiční společnosti volají po daňových úpravách

05.01.2000 | ,
Domovská stránka


Daňové úpravy, možnost vedení vlastních subregistrů, povinnost větší informovanosti investorů a vylepšení právního rámce by podle představitelů významných investičních společností působících na českém trhu nejvíce pomohly k tomu, aby kolektivní investování dosáhlo v ČR podoby, jaká je v zemích západní Evropy.

České fondy by neměly být podle tiskového mluvčího společnosti ŽB-Trust Tomáše Vilíma v budoucnu daňově znevýhodňovány, ať vůči zahraničním fondům nebo vůči jiným typům investic, jako například bankovním vkladům, depozitním směnkám apod. "Rozhodně je třeba změnit daňové prostředí tak, aby získalo kontury stavu zemí Evropské unie," doplnil jej generální ředitel IS investAGe Richard Drechsler.

Vilím míní, že další vleklou bolestí je otázka administrace podílových listů otevřených podílových fondů, reálné možnosti vést subregistr Střediska cenných papírů a poplatkové zátěže s tím spojené. "Osobně bych si přál, aby OPF mohly mít dematerializovanou podobu podílového listu a být přitom vedeny v registrech mimo SCP, například v bankách," dodal.

"V ČR není příliš rozvinut institut veřejnoprávních povinností, pokud jde o informace. K právům střadatelů a investorů by mělo patřit i to, že se jim dostává přesných, snadno dostupných a velmi srozumitelných informací. Tady je hodně prostoru pro zlepšení," upozornil ředitel investičního odboru fondů Pioneer v ČR Vladimír Fichtner.

Tisková mluvčí Unie investičních společností (UNIS ČR) Šárka Trchová připomněla, že v současné době probíhá příprava nového zákona o kolektivním investování, přičemž se diskutuje o jeho věcném záměru. Nová úprava by měla vycházet zejména z evropských norem, a měla by právní předpisy upravující kolektivní investování přizpůsobit evropským standardům, podotkla.

Podíl majetku v otevřených podílových fondech se v ČR na úsporách obyvatelstva se během tohoto roku zvýšil ze dvou na čtyři procenta. V zemích EU se však tento podíl pohybuje v řádu desítek procent.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka