Růst Německa v roce 2000 bude podle DIW poněkud nižší

05.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Výzkumný ústav DIW změnil pohled na tempo změn a dostal se do rozporu s názorem vlády

Výzkumný ústav DIW změnil pohled na tempo změn a dostal se do rozporu s názorem vlády.

Německý institut pro ekonomický výzkum (DIW) snížil svoji předpověď pro růst největší evropské ekonomiky na letošní rok na 2,4 procenta a upravil tak svoji předchozí prognózu. V ní počítal s tříprocentním růstem. DIW je jednou ze šesti hlavních ekonomických institucí, z nichž některé koncem roku vyslovily prognózy hospodářského růstu ve výši od 2,5 procenta do tří procent. Právě DIW se dosud klonil k vyšší hranici, ale ve své včerejší zprávě již hovoří o tom, že Německo zažije v letošním roce spíše mírný růst než prudký vzestup. Oživení nebude prý tak silné, aby mělo dostatečný vliv i na snižování nezaměstnanosti, která letos dosáhne 9,8 procenta. V roce 1999 činila německá nezaměstnanost 10,2 procenta.

Berlínská vláda se však krátce koncem roku optimisticky vyjádřila, že se v prognózách kloní spíše k tříprocentní hranici růstu hrubého domácího produktu. Podobně růžově hovořila i o trendech při snižování nezaměstnanosti. K nim kancléř Gerhard Schröder před několika dny překvapivě uvedl, že v roce 2000 počítá se snížením počtu osob bez práce o 300 tisíc na 3,8 miliónu. Vláda přitom dříve uváděla, že 140 tisíc nezaměstnaných

získá pracovní příležitost a některé výzkumné instituce předpokládaly 170 až 180 tisíc osob. Předpoklad snižování nezaměstnanosti vidí Schröder v přijetí historického balíku opatření, které snižují a upravují daňové odvody v řadě oblastí. Právě díky němu by mohlo dojít k povzbuzení konjunktury. Účinnost balíku se ale začne projevovat teprve během příštích let a vyvrcholí v roce 2005. Letos dojde také k mírnému zvýšení inflace na 1,1 procento oproti 0,9 procenta v roce 1999.

Zdroj: HN z 5. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU