Indonésie se rychle vymaňuje z krize, ale potřebuje pomoc MMF

05.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Hrubý domácí produkt Indonésie se v letošním roce zvýší o tři až čtyři procenta, v roce příštím o pět a v roce 2002 dokonce o šest procent

Hrubý domácí produkt Indonésie se v letošním roce zvýší o tři až čtyři procenta, v roce příštím o pět a v roce 2002 dokonce o šest procent. Tvrdí to nová vláda v Jakartě v materiálu, který vypracovala pro potřeby Mezinárodního měnového fondu (MMF), od něhož očekává další finanční prostředky pro rozvoj indonéské ekonomiky. Podle důvěrných zpráv by Indonésie mohla dostat novou půjčku, jejíž výše by přesahovala tři miliardy dolarů s dlouhodobo

u lhůtou splatnosti. Půjčku ve výši jedné miliardy dolarů má také poskytnout Asijská banka pro obnovu a rozvoj. Analytici pak zdůrazňují, že zatímco po překonání krize se ekonomický růst v Asii čeká asi ve výši šesti procent, Indonésie bude mít ještě dlouho zapotřebí mezinárodní finanční pomoc.

MMF má ovšem řadu podmínek, z nichž velmi důležitou je zbrzdění prudké inflace, která před rokem přesahovala 64 procent. V současné době se ji podařilo snížit pod 10 procent a v roce příštím by neměla přesahovat čtyři procenta. Především v důsledku tohoto vývoje klesla hodnota indonéské rupie na sedm tisíc za dolar. Proto také zastavil MMF Indonésii poskytování úvěrů loni v září, když předtím byl koordinátorem široké mezinárodní pomoci ve výši 46 miliard dolarů.

Dalš

í důležitou podmínkou pro poskytnutí půjčky je reforma bankovního systému. Z problémů se zatím těžce dostává banka Bali, která má dluhy ve výši 90 miliard dolarů.

Zdroj: HN z 5. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU