Přímé zahraniční investice v Číně v pololetí klesly o 3 procenta

16.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. července (ČTK) - Přímé zahraniční investice v Číně v první polovině roku klesly o tři procenta na 59,1 miliardy USD (1,2 bilionu Kč). V samotném červnu se pak snížily již šestým měsícem za sebou. Důvodem jsou obavy z dluhové krize v Evropě a zpomalení ekonomického růstu v Číně, které mají dopad na zájem o investice. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila tisková agentura Nová Čína.

V samotném červnu se investice snížily meziročně o zhruba sedm procent na 12 miliard USD.

Navzdory poklesu přílivu investic je ministerstvo obchodu optimistické ve výhledu na celý letošní rok. Investice za celý rok mají zůstat na zhruba stejné úrovni jako loni, případně se mírně zvýšit. Vláda nedávno představila řadu kroků ke zvýšení domácí spotřeby a ekonomického růstu, což by mělo pomoci oživit důvěru zahraničních investorů.

Zpráva o přímých zahraničních investicích je další z řady slabých ekonomických údajů. Ve druhém čtvrtletí čínská ekonomika zpomalila na 7,6 procenta, což byl nejpomalejší růst za více než tři roky. Za šest měsíců ekonomika vzrostla o 7,8 procenta.

Loni Čína přilákala přímé zahraniční investice v rekordním objemu 116 miliard USD. Ministerstvo obchodu by chtělo v příštích čtyřech letech získat investice v průměru 120 miliard USD ročně, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK