Z členů UNIS měly loni nejvyšší výnos Alpha Effect a IPB akciový

05.01.2000 | ,
Domovská stránka


Z otevřených podílových fondů, které jsou členy Unie investičních společností ČR (UNIS), vykázaly za loňský rok nejvyšší výnosnost fond Alpha Effect KIS ČP (42,37 procenta) a IPB akciový OPF akcií (36,36 procenta). Vyplývá to z informací UNIS ČR.

Úspěšný rok českých využily i další akciové fondy, takže Mezinárodní akciový fond IS Expandia vykázal za rok 1999 výnosnost 25,65 procenta a růstový OPF Citicorp 23,56 procenta. Mírně zaostal pouze Sporotrend s výnosem 9,86 procenta.

Velmi dobře si loni vedly i mnohé tzv. smíšené fondy. Vedle premianta Alpha Effect přinesly největší zhodnocení čistého obchodního jmění OPF "Akro Svět" (25,19 procenta), Fond zaručených odkupů 1.IN (25,04 procenta) a Pioneer Trust (24,64 procenta).

Mezi smíšenými fondy však byly i ty, které přinesly podílníkům největší pokles majetku - Růstový PF IS Investway (- 11,37 procenta) a Akro OPF kapitálových výnosů (-5,74 procenta). Spíše střídmými výnosy se mohly v minulém roce pochlubit fondy peněžního trhu, které však disponovaly největším objemem majetku. Nejúspěšnější byl největší domácí otevřený fond Sporoinvest s výnosností 8,74 procenta, následovaný fondem Živnobanka-Sporokonto se 7,2 procenta.

Z fondů obligačních, které mají v portfoliu více než 80 procent dluhopisů, vyčníval AG21 Fond s výnosností 26,76 procenta, následovaný Bondinvestem s 11,1 procenta. "U fondů peněžního trhu, které jsou nejméně rizikové, byl čistý roční výnos většiny fondů členů UNIS nad šesti procenty, což výrazně převyšuje výnosy z termínovaných vkladů," informovala mluvčí UNIS Šárka Trchová.

U fondů dluhopisových, balancovaných a akciových byly výnosy vesměs ještě vyšší, vzhledem k vyššímu riziku byla ovšem i volatilita výnosů vyšší, takže lze jen obtížně uvádět průměrná čísla. Opět však podle Trchové platí, že u většiny těchto fondů byl výnos ještě vyšší než u fondů peněžního trhu, většinou v rozmezí osmi až 15 procent.

"Je však nutné zdůraznit, že u fondů balancovaných a akciových je investiční horizont minimálně tři až pět let, a proto výkonnost za jeden rok, ať již je pozitivní nebo naopak negativní, nemá (na rozdíl od fondů peněžního trhu) velkou vypovídací hodnotu," upozornila.

V roce 1998 dosáhly nejvyšší výnosnosti Smíšený podílový fond IS Investway se 404,64 procenta, otevřený důchodový podílový fond Kosíř se 43,96 procenta a otevřený růstový PF Praděd se 40,86 procenta.

Nárůst investování úspor do otevřených podílových fondů se loni dále výrazně zrychlil. Zatímco na konci roku 1997 objem majetku v OPF 11,5 miliardy Kč a na konci loňského roku 16,7 miliardy korun, nyní se blíží 5O miliardám korun. Podíl majetku v OPF na úsporách obyvatelstva se během roku 1999 zvýšil ze dvou na čtyři procenta.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka