Čína se chce vypořádat s deflací

06.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Čínská vláda hodlá letos zastavit 27měsíční deflační spirálu, která brzdí hospodářský růst nejlidnatější země světa

Čínská vláda hodlá letos zastavit 27měsíční deflační spirálu, která brzdí hospodářský růst nejlidnatější země světa. Jak prohlásil ministr plánování Ceng Pchej-jen, hrubý domácí produkt by měl letos překonat loňský přírůstek 7,1 procenta, který byl nejnižší od roku 1990.

Cílem Pekingu je stabilizovat ceny, které v minulém roce klesly v průměru o 2,9 procenta. Tento deflační trend podle listu Financial Times vyvolal "začarovaný kruh cenových válek, snižoval podnikové zisky, zvyšoval nezaměstnanost a v posledních dvou letech rovněž zhoršil kvalitu bankovního kapitálu".

Ministr Ceng Pchej-jen listu uvedl, že pokud jde o ceny, v některých provinciích sice nadále klesají, ale v jiných zůstávají na stejné úrovni. "Takže nejde ani o pozitivní, ani o negativní vývoj," dodal.

Zejména v pobřežních městech již deflace ustupuje, ale ceny ve vesnických oblastech, v nichž žije na 900 miliónů lidí, nadále klesají. Ceng Pchej-jen přiznal, že ekonomika v těchto regionech zůstane ještě i letos bez změny k lepšímu.

Jistý optimismus pro zlomení deflace spatřuje ve zvýšení cen komodit na mezinárodních trzích, které Čína dováží. Vláda hodlá rovněž zlepšit zatím nedokončenou sociální síť, lékařskou péči a uskutečnit reformu správy bytového hospodářství.

Zdroj: HN z 6.1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU