Co týden dal? Povinné ručení zdraží!

03.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ceny povinného ručení, které v posledních letech vytrvale klesaly, by měly začít mírně růst. Jejich další pokles je neudržitelný, protože na nových pojistkách všechny pojišťovny prodělávají. Více v našem článku.

Posledních 7 dní ve světě

Itálie a Španělsko zatím nevědí, zda budou usilovat o aktivaci mechanismu, který jim umožní požádat eurozónu o pomoc se snížením nákladů na obsluhu dluhu. Řekli to italský premiér Mario Monti a jeho španělský protějšek Mariano Rajoy. Podání žádosti bude zřejmě jednou z podmínek, kterou si klade Evropská centrální banka (ECB), pokud má ve prospěch těchto zemí intervenovat.
Více informací

Největší obchodník s americkými akciemi Knight Capital Group kvůli chybám v elektronickém obchodování ve středu přišel o 440 milionů USD (asi devět miliard korun). Ztráta podle amerických médií ohrožuje stabilitu firmy, která proto nyní hledá partnera, jenž by jí poskytnul kapitál. Její akcie dnes ztratily přes polovinu hodnoty.
Více informací

Euro je nezvratný projekt a současná krize eurozóny společnou evropskou měnu nezničí. V ostře sledovaném projevu to řekl prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi. Dodal ale, že politici musí postoupit s fiskální konsolidací. Euro v reakci na Draghiho slova vyrazilo prudce vzhůru a jeho kurz k dolaru poprvé po měsíci vzrostl nad 1,24 USD.
Více informací

Eurozóna zatím neudělala dost pro to, aby zabránila dalšímu šíření dluhové krize. Ve své zprávě to oznámil Mezinárodní měnový fond (MMF). Vyzval proto státy eurozóny, aby se k řešení krize postavily úplně jinak než dosud. MMF bez obalu říká, že krize už ohrožuje celou eurozónu a také některé menší státy, které s ní bezprostředně sousedí.
Více informací

Akcie americké společnosti Facebook, která je provozovatelem největší internetové komunitní sítě na světě, poprvé klesly pod hranici 20 dolarů. Část investorů, kteří akcie koupili hned po jejich květnovém debutu na trhu Nasdaq, tak za necelého čtvrt roku přišli o více než polovinu investice.
Více informací

Největší světová internetová společnost Google koupila firmu pro marketing na sociálních sítích Wildfire. Google dnes sdělil, že akvizice mu pomůže s další expanzí na poli sociálních médií. Cenu neuvedl, podle serveru All Things D ale za Wildfire zaplatil asi 250 milionů dolarů (5,1 miliardy Kč).
Více informací

Řecké koaliční strany se znovu snaží dohodnout na nových úsporných opatřeních, která po nich žádají zahraniční věřitelé. Výsledek ovlivní, zda mohou Atény počítat s další částí pomoci, anebo zda budou čelit platební neschopnosti. Řecko dalo už dříve najevo, že má peníze jen do srpna, zatímco další zahraniční pomoc patrně nedorazí dřív než v září.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí činila 6,8 procenta, meziročně se tedy nezměnila. Nezaměstnaných bylo 350.900 lidí, což je proti stejnému období loňského roku jen o 500 méně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který ale zaznamenal růst nezaměstnanosti u lidí bez práce déle než jeden rok.
Více informací

Česká národní banka zhoršila v nové prognóze odhad vývoje ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos podle ČNB hospodářství klesne o 0,9 procenta a příští rok poroste o 0,8 procenta. V předchozí prognóze centrální banka počítala letos se stagnací ekonomiky a příští rok s růstem o 1,9 procenta.
Více informací

Nejrozšířenějším vozem na českých silnicích je Škoda Fabia s 396.600 registrovanými auty a průměrným věkem 7,9 roku. Během posledních 18 měsíců se jí podařilo sesadit z první příčky žebříčku svého předchůdce felicii, která se posunula na třetí místo, a předstihla i druhou octavii.
Více informací

Ceny povinného ručení, které v posledních letech vytrvale klesaly, by měly začít mírně růst. Jejich další pokles je neudržitelný, protože na nových pojistkách všechny pojišťovny prodělávají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami, kterým letos v povinném ručení dále rostly náklady na úhradu škod, a to zejména škod na zdraví.
Více informací

Schodek státního rozpočtu v červenci klesl na 51,7 miliardy z červnových 71,7 miliardy korun. Loni v červenci deficit činil 61,1 miliardy korun. Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát meziročně vybral o 0,1 procenta více, plán však počítal s výběrem meziročně vyšším o 15,5 procenta.
Více informací

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšily o 4,2 miliardy korun na 1,133 bilionu korun. Meziročně byly vyšší o více než 53 miliard korun, vyplývá z údajů České národní banky.
Více informací

Česká spořitelna v letošním 1. pololetí meziročně zvýšila konsolidovaný čistý zisk (IFRS) o 14 procent na 8,22 miliardy korun. Provozní zisk banky ale poklesl o 3,2 procenta na 13,09 miliardy Kč. Neauditované výsledky podle mezinárodních účetních standardů dnes zveřejnila banka.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU