Američtí guvernéři snižují daně

06.01.2000 | ,
MAKRODATA A EU


Letos již šestý rok za sebou snižují guvernéři všech států USA státní daně a poplatky, neboť hospodářský boom úspěšně plnil příjmovou stranu jejich rozpočtů

Letos již šestý rok za sebou snižují guvernéři všech států USA státní daně a poplatky, neboť hospodářský boom úspěšně plnil příjmovou stranu jejich rozpočtů.

Jak se uvádí ve zprávě Sdružení národních guvernérů, uveřejněné včera listem Financial Times, v roce 2000 očekávají mírnější růst hrubého domácího produktu, což ochudí jejich rozpočty odhadem o 5,2 miliardy dolarů. Proto jednotlivé státy snižují plánované výdaje o 5,5 procenta.

Přesto však se počítá s tím, že navzdory poklesu daňové zátěže bude v letošním fiskálním roce vybráno skoro o 4,3 procenta více peněz než loni.

Žádný ze států USA loni nevykázal rozpočtový schodek, ačkoliv tři z nich byly nuceny vzhledem k sníženému výběru daní a poplatků srazit své výdaje. Na Havaji, Aljašce a v Nevadě se projevil pokles hospodářské výkonnosti. Havaj byla postižena následky asijské krize, což se projevilo především na poklesu cestovního ruchu, který tvoří významnou položku státních příjmů.

Podle zprá

vy guvernérů využila většina států USA zvětšených příjmů k zlepšení infrastruktury a školství, případně také ke snížení daní. V loňském roce tvořily výdaje na školství vysokých 46,1 procenta veškerých rozpočtových výdajů. Stále rostoucí výdaje na zdravotní péči představují více než 25 procent státních výdajů. Loni se zvedly v průměru o pět procent.

Zdroj: HN z 6. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU