Co týden dal? Absolventi nemají práci

10.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta. Firmy ani stát nevytváří nová pracovní místa, což v posledních týdnech trápí hlavně absoloventy škol.

Posledních 7 dní ve světě

Německá ekonomika v současnosti čelí velkým rizikům v důsledku dluhové krize v eurozóně. Za druhé čtvrtletí by nicméně měla vykázat mírný nárůst. Uvedlo německé ministerstvo hospodářství.
Více informací

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia prodá zhruba 500 patentů k technologii bezdrátového přenosu. Za zhruba 22 milionů dolarů (asi 450 milionů Kč) je od ní koupí americká společnost Vringo. Nokia se také zbaví softwarové součásti Qt, kterou převezme další finská společnost Digia. Kolik Digia zaplatí, ale Nokia nesdělila. Podle analytiků to ale asi bude jen zlomek ze 150 milionů dolarů, které Nokia za firmu v roce 2008 zaplatila.
Více informací

Americká internetová společnost Google dobrovolně zaplatí rekordní pokutu 22,5 milionu dolarů (asi 460 milionů Kč) za to, že potají sledovala miliony uživatelů webu, ačkoli slíbila respektovat jejich soukromí. Uvedla to Federální komise pro obchod (FTC), do jejíž kompetence případ v USA spadá.
Více informací

Řecko předpokládá, že obdrží další část mezinárodní úvěrové pomoci hned po dokončení prověrky plnění podmínek programu v polovině září. Uvedl to náměstek řeckého ministra financí. Podle zdroje listu The Wall Street Journal (WSJ) z Evropské unie však nebudou mezinárodní věřitelé jednat o vyplacení další části finanční pomoci Řecku dříve než v říjnu, kdy představí ministrům financí eurozóny výsledky kontroly plnění podmínek úvěrového programu řeckou vládou.
Více informací

Světové ceny potravin se v červenci vrátily k růstu po předchozích třech poklesech za sebou. Oznámila to Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Varovala rovněž, že existuje nebezpečí vzniku nové potravinové krize, pokud začnou země omezovat export.
Více informací

Míra nezaměstnanosti v Řecku se v květnu vyšplhala na nové rekordní maximum 23,1 procenta kvůli negativním dopadům hospodářské recese na trh práce. Oznámil to tamní statistický úřad. V dubnu činila nezaměstnanost 22,6 procenta.
Více informací

Velké americké banky na Wall Street se snaží vyjednat si u svých protistran takovou změnu smluv, která je bude lépe chránit pro případ, že se rozpadne eurozóna. Podobné změny doporučují i některým klientům. Píše o tom britský ekonomický list Financial Times (FT). Podle amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) lze podobné přípravy pozorovat i v některých firmách v Evropě.
Více informací

 

   

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Česká národní banka pro letošní rok zhoršila odhad vývoje deficitu veřejných financí na 3,3 procenta hrubého domácího produktu. V květnu počítala s tříprocentním deficitem.
Více informací

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 3,1 procenta z červnového zvýšení o 3,5 procenta. Meziměsíčně se ceny snížily o 0,1 procenta kvůli nižším cenám potravin a nealkoholických nápojů. Nižší byly také ceny oděvů a obuvi a ceny v dopravě. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici odhadovali pokles meziroční inflace na 3,3 procenta.
Více informací

Platební morálka českých firem se zhoršuje. Průměrná doba splatnosti faktur mezi podniky se prodloužila v posledních čtyřech letech o polovinu na 70 dní. Celkové pohledávky způsobené druhotnou platební neschopností přesáhly 160 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky úvěrové pojišťovny Euler Hermes Europe.
Více informací

Za červencovým nárůstem nezaměstnanosti je pravidelný příchod absolventů škol na trh práce, shodli se analytici oslovení ČTK. Ekonomika je podle nich v recesi, takže firmy ani stát nová pracovní místa nevytváří. V dalších měsících tak nezaměstnanost dále poroste, předpověděli. Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 8,3 procenta z červnových 8,1 procenta.
Více informací

Registrací ojetých aut v Česku v červenci meziročně ubylo téměř o 80 procent. Podle prodejců za to může poruchový registr vozidel. Největší meziroční propad tuzemští prodejci zaznamenali u ojetých lehkých užitkových vozidel, kterých bylo zapsáno o 85,5 procenta méně, sdělil Svaz dovozců automobilů. Počet registrací nových automobilů meziročně klesl o zhruba 13 procent.
Více informací

Zájem českých podnikatelů o přesun sídla firmy do daňového ráje v letošním prvním pololetí dál prudce roste. Počet vlastníků českých podniků, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, se od začátku roku do konce června zvýšil o 2,5 procenta na 12.046 společností. Do těchto zemí tak přesídlilo 294 firem, za celý loňský rok to přitom bylo 328 tuzemských společností. Vyplývá to z analýzy, kterou poskytla Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).br />Více informací

Údaje o červencové inflaci nahrávají podle analytiků oslovených ČTK dalšímu snížení úrokových sazeb centrální banky. Sazby by mohly navíc zůstat blízko rekordních minim déle, než se dosud čekalo, někteří ekonomové počítají s nízkými sazbami až do roku 2014. Bankovní rada ČNB snížila koncem letošního června základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,5 procenta.
Více informací

 

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU