Země BRIC – ostrůvky v době krize

20.08.2012 | , Cyrrus
Tiskové zprávy


Hospodářský růst zemí BRIC již řadu let výrazně přesahuje západní rozvinuté ekonomiky, přičemž krize tyto rozdíly dále akcentuje…

Hospodářský růst zemí BRIC již řadu let výrazně přesahuje západní rozvinuté ekonomiky, přičemž krize tyto rozdíly dále akcentuje. Rozvíjející se ekonomiky Brazílie, Rusko, Indie a Číny mají značný růstový potenciál a očekává se od nich, že se v budoucnu zařadí mezi nejvýznamnější ekonomiky na světě.

Růst HDP

Při pohledu na tabulku níže jsou patrné významné rozdíly v klíčových ukazatelích růstu a růstového potenciálu. Například průměrný růst HDP v Číně od roku 2000 činí 9,4 % ročně, zatímco v Německu to je 1,3 % a v USA 1,6 %. Ostatní země BRIC sice nedosahovaly takového růstu jako Čína, ale stále byly výrazně nad zmíněnými rozvinutými zeměmi. Podle většiny analytiků přitom bude tato disproporce přetrvávat i v příštích letech. Očekávání ročního růstu je v následujících dvou letech u Číny na úrovni 8,4 %, zatímco Německo by mělo růst o 1,2 % a USA o 2,3 % ročně.

Bloomberg, Central Intelligence Agency

Zdroj: Bloomberg, Central Intelligence Agency, Cyrrus, a.s.

Potenciál růstu

Potenciál pro budoucí růst lze vyjádřit ukazatelem HDP na obyvatele. Rozvíjející se ekonomiky postupem času konvergují (přibližují se) k rozvinutým zemím zvyšujícím se bohatstvím, což se odráží v ukazateli HDP na obyvatele. Rozdíly v tomto ukazateli jsou extrémní. Například v Indii je HDP na obyvatele 838 USD, zatímco v USA je to 37 691 USD, tedy 44-násobek. Ostatní země BRIC mají tento ukazatel sice vyšší než Indie, nicméně je stále výrazně nižší než rozvinuté země. Prostor pro růst těchto ekonomik je tedy obrovský.

Země BRIC mají prostor pro růst i dle analýzy průměrného věku obyvatele. Nižší průměrný věk značí více práceschopných obyvatel, nižší sociální zátěž pro stát a tedy větší prostor pro ekonomický růst země. Například průměrný věk Inda je 26,5 let, zatímco v Německu je to 45,3. Stárnutí populace povede k tomu, že si rozvinuté země budují sociální zátěž, která bude brzdit ekonomický růst.

Obyvatelé rozvojových zemí tak postupně bohatnou a roste i jejich koupěschopnost. Tím rostou firmám tržby i zisky, což působní pozitivně na kapitálové trhy.

Kapitálové trhy a dluhová krize

Z pohledu základních makroekonomických ukazatelů je potenciál zemí BRIC zřejmý, nejen tyto ukazatele ale hovoří pro země BRIC. Důležitým (a aktuálním) faktorem je probíhající evropská dluhová krize, která zpomaluje ekonomiku celého světa. Očekávané akce centrálních bank v největších zemích světa (Čína, USA, eurozóna) by podle odhadů ekonomů měly přinést zvrat v přetrvávajících problémech a uklidnit tak kapitálové trhy.

Jak je patrné z vývoje po skončení hypotéční krize z přelomu let 2008/2009, země BRIC v oživovací fázi jednoznačně překonaly rozvinuté trhy. V pokrizových letech 2009 a 2010 pak kapitálové trhy v zemích BRIC překonaly německou i americkou burzu v průměru o 45%. V letech 2011 a 2012 je sice vývoj kapitálových trhů v zemích BRIC méně příznivý, ale stále v průměru překonává USA a Evropu o 20%.

Bloomberg, Cyrrus, a.s. 

Zdroj: Bloomberg, Cyrrus, a.s.

S ohledem na dluhovou krizi je zásadní řešení dluhových problémů v Evropě i v USA. Snižování zadlužení s sebou ale přináší své oběti – zejména nižší růst doprovázený slabší výkonností kapitálových trhů. Země BRIC mají zadlužení výrazně nižší než rozvinuté země, z čehož také pramení jejich potenciál k dalšímu růstu.

Jak do zemí BRIC investovat?

Pokud by se běžný investor rozhodl participovat na budoucím vývoji zemí BRIC, nabízí se 3 základní možnosti, z nichž každá má určité výhody a nevýhody.

1) Investice do lokálních firem – investoři mohou vytipovat jednotlivé firmy a investovat do jejich akcií. Tato metoda přináší významné specifické riziko - investice je závislá na správném výběru firmy, což vyžaduje důkladnou analýzu.

2) ETF (burzovně obchodované fondy) – investor participuje na vývoji indexu prostřednictvím fondu. Investice je nákladově efektivní, ale nabídka fondů je relativně omezená. Investoři si také musí sami řídit riziko.

3) Certifikáty – jedná se ve své podstatě o dluhopis, jehož pomocí se investor podílí na vývoji podkladového aktiva. Certifikáty umožňují investovat do řady aktiv za pomocí různých strategií. Můžou tak zahrnovat omezení rizika nebo dokonce garanci návratnosti vkladu. Nabídka různých certifikátů je natolik pestrá, že může pro nezasvěceného investora působit až nepřehledně.

Pokud se chcete s problematikou rozvojových zemí BRIC blíže seznámit, organizuje pro Vás společnost Cyrrus, a.s. na toto a další témata bezplatné on-line webináře.


Tomáš Menčík, analytik CYRRUS, a.s.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: Tiskové zprávy