Zoubek: Boj o záložny je první vážný střet o samosprávu občanů

07.01.2000 | ,
Domovská stránka


Připravovaná novela zákona, upravující činnost záložen, nebere podle předsedy představenstva České asociace záložen (ČAZ) Františka Zoubka v úvahu jejich názor. Je zde údajně evidentní snaha nahradit čtyřleté zkušenosti záložen zkušeností státního úředníka. "Boj o záložny je první vážný střet o samosprávu našich občanů," řekl včera ČTK Zoubek.

Nynější problémy kampeliček označil za zdramatizované a umělé s tím, že z důvodů špatného řízení skutečně skončila činnost jedna ze 106 záložen. Záložny s omezenou či přerušenou činností se podle Zoubka mohou znovu rozběhnout. "V podnikatelské praxi je zcela běžné období útlumu a rozvoje u podniku," dodal.

Představenstvo ČAZ se domnívá, že žádné odvětví nepoznalo za poslední čtyři roky ekonomického propadu takovou dynamiku růstu jako družstevní záložny. Od poslanců ČAZ očekává prostor pro vlastní samosprávu a uvítá lepší vymezení práv a povinností i větší spolupráci státu v preventivní i kontrolní činnosti.

Zoubek připustil opakování některých chyb bankovního sektoru v hospodaření záložen. Řada členů jejich vedení nemá zkušenosti s řízením tohoto sektoru. "Nenechte však záložny řídit úředníky, neumějí to lépe než my," požádal poslance předseda představenstva ČAZ.

Vláda ve středu večer uložila ministerstvu financí vypracovat rozsáhlou novelu zákona o kampeličkách. Právní rámec v oboru by tím měl být v souladu s principy uplatňovanými v Evropské unii. Z legislativního plánu vlády vyplývá, že by zásadní novela měla být předložena do konce června tohoto roku. Poslaneckou novelu vláda kritizovala jako nedostatečnou.

Úřad pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) však chce, aby poslanecká novela začala fungovat co nejdříve. Ministerská novela by pak měla řešit celý systém peněžního družstevnictví od základu.

Z posledních údajů úřadu vyplývá, že na českém trhu působí 79 funkčních záložen. Počet jejich členů činí téměř 118.000. Celková bilanční suma kampeliček přesahuje 11,22 miliardy korun. Analýza ÚDDZ uvádí, že ze 79 záložen je jich 11 zcela ohroženo a dalších 38 patří mezi sledované.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka