ÚDDZ: Dílčí členské schůze záložen nemohou hlasovat o likvidaci

07.01.2000 | ,
Domovská stránka


Dílčí členské schůze družstevních záložen nemohou hlasovat o jejich likvidaci, což je zakotveno v Obchodním zákoníku. O likvidaci smí rozhodnout pouze členská schůze. Vyplynulo to z informací, které včera ČTK poskytl tiskový mluvčí Úřadu pro dohled nad družstevními záložnami (ÚDDZ) Oldřich Zajíc.

Právě na dílčích členských schůzích rozhodla tento týden o své likvidaci Českomoravská družstevní spořitelna (ČMDS). Po skončení schůzí má ÚDDZ podle Zajíce právo vyžádat si notářsky ověřený zápis, podle kterého posoudí, jestli nebyly poškozeny zájmy členů kampeličky.

Pro možné rozhodnutí o zrušení platnosti hlasování, a tudíž i likvidaci záložny, je nutné na schůzi zaprotokolovat do zápisu námitky členů kampeličky nebo poslat stížnost na ÚDDZ. Námitku musí družstevník poslat na obchodní soud, který má právo rozhodnout o zrušení platnosti hlasování. U opodstatněné stížnosti může ÚDDZ zahájit správní řízení a nařídit opatření s cílem ochránit družstevníky.

Na schůzích ČMDS v Praze a Brně nebyly do usnesení zapsány žádné zásadní námitky.

Návrhu na likvidaci ČMDS předcházelo omezení provozu od 10. listopadu, a to na základě vlastní žádosti a následného rozhodnutí ÚDDZ. Důvodem byla nedostatečná likvidita ČMDS. Třetí největší kampelička v České republice s objemem vkladů kolem 1,4 miliardy korun a téměř 13.000 členy tehdy přestala na dobu 60 dní přijímat vklady, provádět výplaty a platby, poskytovat úvěry a ručení za úvěry.

Cílem omezení činnosti bylo najít prostředky pro možné vyplacení členů ČMDS a svolat členské schůze, kde měli družstevníci rozhodnout o dalším osudu kampeličky. Součástí schváleného návrhu na likvidaci je garance vedení ČMDS, že členové obdrží do 30. září 2001 minimálně 90 procent vložených peněz, a to po prodeji majetku záložny.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka