Hlavně žádné peníze

31.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Finanční džungle kolem nás má čich na tučná bankovní konta. V momentě, kdy máte hodně peněz, se u vašich dveří vytvoří dlouhá fronta finančních poradců, plná poštovní schránka nabídek bankovních produktů a desítky telefonátů s možností výhodných úvěrů a hypoték. A na to já opravdu nemám nervy. PÁTEČNÍ GLOSA

Každý má nějaký finanční sen. Podle amerického průzkumu lidé nejčastěji chtějí něco vyhrát nebo zdědit. V České republice je to podle agentury GfK takto: dvě třetiny Čechů jsou přesvědčeny, že bohatství se dá získat výhrou v loterii, nebo sázením na kurzové sázky. Dávají dokonce loterii přednost před investováním, protože loterie nevyžaduje žádné vzdělání ani přehled v akciích. Zkrátka podat si los je jednoduší.

Proč ne, například i takové dědictví není vůbec špatné. Ovšem americký psycholog Thomas Orwell se o rychle získaných penězích vyjadřuje takto: „Lidé, kteří během několika hodin získají nečekaně finanční nezávislost si neuvědomují hodnotu peněz. Neumí s nimi pracovat a většinou to skončí nerozumným utrácením a ne nějakou výhodnou investicí.“ Už jen vybrat správného finančního poradce vyžaduje přehled na finančním trhu a kontakty. Pro Karla, který vydělával 15 tisíc měsíčně je najednou zděděná chalupa na Šumavě a dvě vkladní knížky po dědečkovi velkým finanční skokem. Většinou dá takový člověk výpověď ze své práce, prodá chalupu, vybere knížky, opustí manželku a vrhne se do svého vysněného života. „Je-li zbohatnutí příliš rychlé, může zdeformovat člověka. Jeho vztahy se začnou rozkládat a s nimi i jeho majetek,“ dodává Orwell.

Mým životním snem je nemít na svém účtu nikdy víc než dvacet tisíc. V momentě, kdy tuto částku překročím, stává se z mého života absolutní tragédie. Věřte, že otázka „kde vzít peníze“, je mnohem jednodušší než otázka „kam s penězi“. Finanční svět kolem nás má čich na bankovní konta v plusu a v momentě, kdy máte více peněz než doopravdy potřebujete, vytvoří se u vašich dveří dlouhá fronta finančních poradců, plná poštovní schránka nabídek bankovních produktů, desítky telefonátů ohledně možností výhodných úvěrů a hypoték.

Já jsem na nule. Nikdo mi nevolá, ani nepíše. Moje existence na nulovém účtu trvá už tak dlouho, že se zřejmě podepsala i na mém pohledu, když mě někdo osloví uprostřed ulice a nabídne mi levný tarif. Vždycky řeknou jen dobrý den, pak se mi zahledí do očí, udělají dva kroky zpět a nechají mě projít.

Mít nulu na účtu pro mě znamená svobodu i co se týče charity. Kdybych měla peníze, trpěla bych každý den špatným svědomím, že jsem nepřispěla na útulek psů v Pelhřimově, na deštné pralesy, dětské domovy, seniory, nevidomé a nevím co ještě.

Když jsem se tedy minulý týden dočetla, že Adrian a Gillian Bayfordovi z Londýna vyhráli v loterii 190 miliónů eur, rozplakala jsem se. Většina lidstva vidí za 190 milióny eur velké letní sídlo, koženou sedačku, jachtu a vlastního geparda uprostřed mramorové haly. Já vidím blížící se rozvod, nervy z výběru finančního poradce a roztrhanou babičku uprostřed luxusní kuchyně, protože geparda si nikdy - ani když máte 190 miliónů eur - doopravdy neochočíte.

Autor článku

Eva Tomková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU