Evropské hutě strádají a klesá vývoz černého uhlí

30.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. srpna (ČTK) - Ekonomické problémy evropských hutí způsobily v prvním pololetí pokles vývozu černého uhlí z České republiky. Těžaři do konce června vyvezli 2,8 milionu tun uhlí, což je o téměř 12 procent méně než za stejné období loni. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Nejvíce černého uhlí Česko vyvezlo do Polska - necelých 1,5 milionu tun. Další dodávky byly prodány mimo jiné na Slovensko a do Rakouska. Pokles vývozu v prvním pololetí jde proti trendu z posledních let, kdy export černého uhlí pravidelně rostl.

Černé uhlí jde nyní méně na odbyt kvůli ekonomickému útlumu, který se projevil sníženou výrobou v evropských hutích. Například provozní zisk největšího německého výrobce oceli ThyssenKrupp se ve třetím finančním čtvrtletí propadl o téměř 80 procent. Do ztráty se v prvním pololetí dostala také největší ruská ocelárna Evraz.

Potíže provázejí také české hutní podniky. Úpadek hrozí zadlužené Pilsen Steel a ArcelorMittal Ostrava umožnil začátkem roku odchod s odstupným stovkám zaměstnanců. Ekonomické potíže provází i těžaře. Společnosti NWR, která je majitelem černouhelné těžební firmy OKD, se v pololetí propadl čistý zisk meziročně o 60 procent na 35 milionů eur (zhruba 873 milionů Kč).

Dovoz černého uhlí v prvním pololetí klesl o zhruba 23 procent na 935.000 tun. Stejně jako u vývozu, také v dovozu dominovalo Polsko. V Česku se těží zejména hnědé uhlí, ale jeho dovoz i vývoz je podstatně nižší než u černého uhlí. Pohybuje se ročně v řádu stovek tisíc tun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK